Zárt végű lízing vagy nyílt végű lízing?

2024.05.23.

Zárt végű lízing vagy nyílt végű lízing konstrukció mellett érdemes dönteni új céges személyautó beszerzés esetén? Tapasztalatunk szerint a vállalkozóknak nem mindig egyértelmű a pénzügyi lízing két fajtája közötti különbség, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy megkönnyítsük a döntést.

Zárt végű lízing jelentése

A személyautó zárt végű pénzügyi lízing olyan megállapodás, amelyben a lízingbeadó megvásárolja a lízingbevevő által kiválasztott személyautót, azért, hogy annak használatát a lízingbe vevőnek meghatározott futamidőre díjfizetés ellenében átengedje. A lízing szerződés megkötésekor önerő befizetése szükséges. A futamidő végén, az utolsó részlet és a maradványérték kifizetése után a cégautó automatikusan a lízingbevevő tulajdonába kerül.

A cégautó zárt végű pénzügyi lízing tehát egy egyszerű eszközfinanszírozás, ahol a vállalkozó a futamidő után saját tulajdonba veszi az autót.

Bár a tulajdonjog csak a futamidő végén kerül a lízingbevevő vállalkozáshoz, a lízingelt autó végig a lízingbevevő könyveiben szerepel, és jogosult az értékcsökkenés elszámolására. Ebből következik, hogy kis- és középvállalkozások esetében a zárt végű lízing kamata teljes egészében levonható a társasági adóból (Tao tv. 22/A.§).

A készpénzes vásárláshoz képest a zárt végű lízing előnye, hogy nem jár olyan nagy tőkelekötéssel (az átlagos önrész 30 %). A felszabaduló forrásokat a vállalkozás fejlesztésre, bevételszerzésre fordíthatja.

A zárt végű pénzügyi lízing esetében a cégautóadó alanya és a cégautó üzembentartója a lízingbevevő.

Zárt végű pénzügyi lízinget azoknak a vállalkozásoknak érdemes választani, ahol a végső cél a cégautó tulajdonszerzés.

Zárt végű lízing ÁFA visszaigénylés

Mivel a zárt végű autólízing az ÁFA törvény szerint vásárlásnak minősül, az ÁFA visszaigénylése nem lehetséges.

A lízing ÁFÁ-t csak nyílt pénzügyi lízing és operatív lízing esetén van lehetőség leírni.

Miben különbözik a cégautó nyílt végű lízing a zárt végű lízingtől?

Nyílt végű pénzügyi lízing esetében a zárt végű pénzügyi lízinggel ellentétben a futamidő végén nem kerül automatikusan a lízingbevevő tulajdonába az autó. A lízingbevevő a futamidő végén eldöntheti, hogy visszaadja az autót a lízingbeadónak, harmadik személyt jelöl ki, akinek a tulajdona lehet, stb. Amennyiben visszaadja a járművet, gyorsan és rugalmasan juthat új cégautóhoz.

Nyílt végű lízing esetén a futamidő alatt fizetendő kamat általában kevesebb, mint a hasonló ütemezésű zárt végű lízing esetén. Ennek főként az az oka, hogy a cégautó nyílt lízing szolgáltatásnak minősül, ezért a havi lízing ÁFA minimum 50%-ban visszaigényelhető (lízing ÁFA átalány elszámolás).

Ezzel szemben útnyilvántartás vezetése mellett a céges utak arányában akár 90-100% lízing ÁFA is leírható. A vállalkozások választhatnak a kétféle elszámolás közül. A döntés nem mindegy, akár több millió forint múlhat rajta.

“Hogyan vezessek útnyilvántartást?”

Ha szeretnél hatékonyan és gyorsan útnyilvántartást vezetni, amely lehetővé teszi a 90-100% lízing ÁFA visszaigénylést, válassz egy kiváló minőségű, minden igényt kielégítő útnyilvántartó programot!

Egy alapos összehasonlítást végeztünk a Magyarországon kapható útnyilvántartási módszerek között, és megállapítottuk, hogy a RoadRecord program a legnépszerűbb, leggyorsabb és legfejlettebb opció az útnyilvántartásra.

A RoadRecord alkalmazása nemcsak gyors és könnyen kezelhető, hanem elősegíti a lízinghez kapcsolódó ÁFA helyes kiszámítását és levonását is, így nyílt végű lízing esetében különösen előnyös választás.

A RoadRecord rendszer két részből áll: egy mobilalkalmazás, amely automatikusan rögzíti az utakat, és egy asztali böngészőben elérhető online platform, ahol hónap végén mindössze 7 perc alatt véglegesítheted és kinyomtathatod a NAV-álló bizonylatot.

Először kipróbálnád a RoadRecordot? 14 napon keresztül ingyenesen megteheted, bármilyen kötelezettség és bankkártyaadat nélkül! :)

KIPRÓBÁLOM A piacvezető útnyilvántartót!

 

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere