Elektromos autóra váltanál? Ilyen előnyökkel és kihívásokkal kell számolnod

Legutóbb frissítve: 2023.06.27.

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatosság és a fenntarthatóság, amelyre az üzleti szektorban is egyre inkább odafigyelnek. Az elektromos autók alkalmazása a céges flottákban (és magánhasználatra) is egyre gyakoribbá válik, de vajon megéri váltani elektromos autóra? Cikkünkben hozunk néhány pro és kontra szempontot, hogy segítsünk a döntésben.

Kezdjünk egy alapvető kérdéssel:

Mi a különbség a plug-in hibrid járművek és a tisztán elektromos autók között?

A plug-in hibrid járművek a sima hibridekkel ellentétben külső forrásból is tölthetők. Ezek a gépkocsik általában 20-50 km-es hatótávolságot tudnak biztosítani az akkumulátorral. Míg az elektromos motorok használata a városi közlekedés során környezetbarát megoldásnak tekinthető, az országúti közlekedés gond nélkül megoldható a robbanómotorral, amely lehetővé teszi a nagyobb távolságok megtételét is.

A tisztán elektromos autók és a plug-in hibrid járművek közötti legnagyobb különbség az, hogy az elektromos autók teljes mértékben árammal üzemelnek, míg a plug-in hibrid autók esetében az elektromos motor és az akkumulátor mellett egy belső égésű motor is van.

Az elektromos autók mellett szóló érvek

Az elektromos autók használata előnyösnek mondható az alacsonyabb üzemeltetési költségek miatt, hiszen a napi üzemeltetési költségek észrevehetően alacsonyabbak az áram használatának köszönhetően. Emellett az elszabadult üzemanyagárak miatt is egyre több ember (és cég) elgondolkodik az elektromos autóra váltáson.

Apropó, cégek: az elektromos autókra való váltás számos előnyt kínál a vállalatoknak is. Az alacsonyabb fenntartási költségek mellett a környezetbarát megoldások alkalmazása is pozitív üzenetet közvetít az ügyfelek felé, valamint a zöld rendszámos autók (tisztán elektromos ÉS plug-in hibrid autók) mentesülnek a cégautóadó-kötelezettség alól – ez nagyban meghajtja itthon a villanyautók elterjedését. 2022 nyara óta ráadásul dupla cégautóadó van érvényben.

Mindezeken és a (2023-tól némileg ugyan megritkított) ingyenes parkoláson túl általánosságként elmondható, hogy minden egyes zöldautó megtolja az emberiség egyik kritikusan fontos projektjét.

elektromos autó töltés

Milyen feltételekkel lehet elektromos autóhoz jutni manapság?

A cégek számára akad a piacon elég kedvező ajánlat zöldautó finanszírozásra évi fix 10% kamattal, sőt, bizonyos feltételek mellett akár kamat- és ÁFA-mentes lízing is elérhető – ráadásul mindez automatikus útnyilvántartással, amivel gyakorlatilag érdemi munka nélkül rögzülnek útjaid a háttérben a telefonodon.

És hogy ne csak a cégautósoknak kedveskedjünk:

Elszámolhatok üzemanyagot elektromos magánautóra?

2022 októberétől külön rendelet szabályozza, hogy a tisztán elektromos, ill. a tölthető hibrid járművekre hogyan lehet elszámolni üzemanyagot. Elkésett lépés volt, hiszen mára minden 10. autó zöldautó, azonban ígyis sokan örültek neki.

Az elszámolás módjai közül pedig egyértelműen a kiküldetési rendelvény a legelőnyösebb, hiszen amellett, hogy legálisan csökkenteni lehet vele a vállalkozás házi pénztárát, éves szinten 1.900.000 Ft-ot is el lehet vele számolni, sőt, járulékmentességéből kifolyólag béren kívüli juttatás rendezésére is tökéletesen alkalmas.

Kihívások az elektromos autók előtt

Amikor az elektromos autókat érintő negatív szempontokról esik szó, gyakran az árukat szokták emlegetni.

Ez annyiban igaz, hogyha bemegyünk egy autókereskedésbe, hogy mi márpedig autót szeretnénk vásárolni, akkor minden bizonnyal magasabb árfekvésben találunk elektromos autókat, azonban itt a magyarok árérzékenysége is közrejátszik, hiszen 1-1 robbanómotoros ill. villanyautó összevetésénél kiszámolható, hogy hány év alatt térül meg az ára, ugyanis – a legtöbb esetben – előbb-utóbb tényleg visszahozza az árát.

Egy másik hatás, ami sokaknál előjön – főleg a hosszabb távolságok megtételénél -, az az úgynevezett:

Hatótáv-szorongás

A hatótávolság-szorongás az autó akkumulátorának lemerülésétől való félelmet jelenti. Szakértők szerint ez egyre kevésbé reális, hiszen

  1. az elektromos autók hajtótávja az elmúlt években nagymértékben növekedett,
  2. emellett az e-autók töltési infrastruktúrája is folyamatosan bővül, így egyre könnyebb hozzáférni a töltési lehetőségekhez.

Az elektromos autók vásárlási ára valóban magasabb a hagyományos autókénál, de az alacsonyabb üzemeltetési költségek miatt hosszú távon a befektetés megtérülhet. Az elektromos autók használata pozitív hatással lehet az üzleti imázsra is, hiszen azt sugallja, hogy a vezetője igényes a környezetére és a jövőre is gondol.

Habár nem mindenkinek opció jelenleg a villanyautó Magyarországon, érdemes átnézned az általunk hozott lehetőségeket – hátha valamelyik kedvezményre jogosult vagy, csak eddig nem tudtál róla! :)

Ha pedig vonzó számodra a fentebb említett ÁFA- és kamatmentes lízing lehetősége automatikus útnyilvántartással kombinálva, az útnyilvántartó programok közül továbbra is a legegyszerűbb és leghatékonyabb a RoadRecord használata.

Próbáld ki a RoadRecord útnyilvántartó program 14 napig ingyen és kötelezettségek nélkül!

 

Kipróbálom a Roadrecordot!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere