Nyaralás útnyilvántartása: céges autóra nincs zsebből tankolás!

A legtöbben már alig várják, hogy idén is elinduljanak belföldi vagy akár külföldi utazásukra. A céges autóval nyaralóknak azonban figyelniük kell az útnyilvántartásra is!

Alapszabály, hogy céges autóra magánútra sincs zsebből tankolás!

Azzal, hogy 2009 óta minden céges autóra kötelező cégautóadót fizetni, korlátlanul lehet az autóval magánútra menni, és az semmi más hátránnyal, magyarázkodással, plusz költséggel nem jár – amennyiben az autó a cég tulajdonában van!

Vegyük úgy, hogy átalányadóval váltjuk ki azt a luxust, hogy céges autóval megyünk nyaralni. Ezt meg is lehet tenni, csak kell az üzemanyagszámla.

A tartós bérletes és lízinges cégautóknál kicsit más a helyzet. Habár a cégautóadó miatt a magánutazás ugyanúgy korlátlanul lehetséges, azonban a lízingdíj ill. a tartós bérlet ÁFA-ját a céges utak arányában lehet visszaigényelni. Ebben az esetben a nyaralás alatt megtett út után alapvetően nem jár az adóvisszatérítés, de a pontos útnyilvántartás vezetéséhez szükség van az üzemanyagszámlákra. Tudni kell ugyanis, hogy ha a számla hiányzik, attól a pillanattól kezdve nem fognak stimmelni a (hó végi) kilométeróra-állások.

Ráadásul, az ÁFA visszaigényléstől függetlenül is, minden vállalkozásnak érdeke, hogy számlára vásárolja az üzemanyagot.

nyaralás útnilvántartása

Ha minden igyekezeted ellenére külföldön nem tudsz számlát kérni, a RoadRecord-dal akkor is könnyedén elkészítheted az útnyilvántartásodat – egy korábbi bejegyzésünkben be is mutattuk hogyan.

Felhasználóink részéről sokszor megkapjuk a kérdést, hogy mit tegyenek, ha külföldi, vagy akár belföldi magán utazásukat nem szeretnék részletezni az útnyilvántartásban. Ezeket a lépéseket követve így is megoldható az, hogy az útnyilvántartás pontos és NAV-álló maradjon.

Ha pedig az útajánlás funkciót használod, akkor erre figyelj a nyaralás hónapjában!

Kipróbálom a RoadRecordot!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere