Külföldi nyaralás útnyilvántartása a RoadRecord Online-ban

Frissítve: 2024.06.04.

Minden nyár elején felhívjuk a figyelmet, hogy a céges autóval való nyaralást is megfelelően kell rögzíteni az útnyilvántartásban, hogy a későbbiekben stimmeljenek a kilométeróra állások és hó végén ne kelljen sakkozni a bizonylat összeállításakor.

Összeszedtük a leghasznosabb tippeket külföldi út útnyilvántartásához!

 • A lízingdíj ill. a tartós bérlet ÁFA-ját a céges utak arányában lehet visszaigényelni. Mivel a nyaralás alatt megtett út magánútnak számít, így ezután nem jár az adóvisszatérítés.
 • Külföldön sok esetben nem könnyű számlát kérni, mert egyes országokban a szabályok szerint elég a nyugta, ezért az eladók csak értetlenül néznek. Jó hír, hogy nem kell aggódni, ha nincsen meg a tankolási bizonylat.
 • A RoadRecord Online mobil appal a külföldön megtett utakat is pontosan rögzítheted! Ha nyaraláson vagy, akkor ezeket az utakat magánútnak kell jelölnöd.
 • Az online útnyilvántartó programban a beépített, 3 dimenziós Európa térképen könnyedén megtalálhatod a célállomásaidat és a benzinkutakat, mert bármilyen POI-t lehet keresni cégnév beírásával, cím- vagy GPS koordináta szerint, térképre lehelyezéssel – csakúgy, mintha a Google térképen keresnél. A tömeges távolságszámítás pedig bármely két európai partner között is működik.

nyaralás útnyilvántartása

 • Dönthetsz úgy is, hogy nem részletezed a külföldi magánutadat. Ezeket a lépéseket követve így is megoldható az, hogy az útnyilvántartás pontos és NAV-álló maradjon.
 • Induláskor az utolsó és hazaérkezés után az első magyarországi tankoláskor legyen feljegyezve a km óra állás! A pontos útnyilvántartás és a hóvégi fejtörések elkerülése érdekében ez nemcsak a külföldi utak után, hanem minden tankolásnál elengedhetetlen.
 • Több napos külföldi út esetén ne felejtsd el az itthon használt alapértelmezett indulási és érkezési helyet kitörölni!
 • Ha üzleti úton vagy és sikerült számlát kérned, akkor felmerül a kérdés, hogy milyen tankolási összeget szerepeltess!
  Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy a számlán szereplő összeget váltsd át az adott tankolás napján érvényes középárfolyamon forintba és azt az összeget írd be a tankoláshoz! Ha a tankolásról van elszámolható számlád, akkor így rögzítsd!
  Az útnyilvántartáson a tankolás összege csak tájékoztató jellegű, a könyvelőd nem ez alapján fogja elszámolni az üzemanyagköltséget (de célszerű, ha a havi nyugták összege egyezik az útnyilvántartásban felvittel), viszont a tankolt üzemanyag mennyiség és a km óra állása kell!

Fejtörést okozhat egy nyaralás útnyilvántartása, ha Excel táblában vagy papíron próbálod összeállítani a bizonylatodat.

Próbáld ki a RoadRecord útnyilvántartó programot 14 napig ingyen, kötelezettségek nélkül és tapasztald meg, hogy mennyi időt és energiát spórolhatsz vele!

Kipróbálom a RoadRecordot!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere