Cégautó lízing ÁFA visszaigénylés: luxus az átalányt választani?

2019.10.09.

Átalányadóval 50%, útnyilvántartással 90-100%. Mi az?

Több, mint 9 hónap telt el a cégautó lízing ÁFA átalány-elszámolás bevezetése óta, ami azzal kecsegtet, hogy útnyilvántartás vezetése nélkül visszaigényelhető a cégautó lízing-, és bérleti díj ÁFÁ-jának 50%-a. Azonban a vállalkozásoknak továbbra is van lehetősége útnyilvántartással alátámasztva, a céges utak arányában elszámolni a lízing ÁFÁ-t, így jellemzően az adó 90-100%-át.

Az adminisztrációs könnyítést jelentő átalány-elszámolás vonzónak tűnik, ám egyre többen keresnek meg minket azzal, hogy úgy érzik, pótolhatatlanul hiányozni fog az ÁFA 40-50%-a, amit útnyilvántartás vezetésével nyernének.

Így érezték a napokban hozzánk forduló cégnél is, ahol új autó beszerzése előtt állnak.
Elmondták, hogy év elején még az átalányban gondolkodtak, mert egyszerűbbnek tűnt, de aztán rá kellett jönniük, hogy egy értékesebb autónál (esetükben 23 millió Ft) luxus bennhagyni az ÁFA felét, azaz körülbelül 2.500.000 Ft-ot. Főleg úgy, ha több autó van a vállalkozásban, amik teljes egészében üzleti használatban vannak.
Mennyit lehet nyerni útnyilvántartással? – kérdezte a hozzánk forduló érdeklődő.
Megdöbbenve számoltuk ki, hogy 10 db nagyobb értékű autó beszerezése esetén egy autó árát teljes egészében meg lehet spórolni!

Nem csak a több autós cégeknek érdemes elgondolkodniuk! Egy másik vállalkozó azért változtatta meg korábbi, átalány melletti döntését, mert szeretne előrelátó lenni és felkészülni egy esetleges gazdasági megtorpanásra. Ha kevesebb a bevétel, akkor a cégautó lízing ÁFA 40-50%-a is nagyon sokat számít.

útnyilvántartás - luxus az átalány

“Ha nem akarok lemondani a lízing ÁFA közel feléről akkor órákat számolgatva szenvedhetek az útnyilvántartással?” – kérdezte tanácstalanul a vállalkozó.

Jó hír, hogy nem kell órákat számolgatnod, hogy elvárás szerinti útnyilvántartásod legyen.

A RoadRecord Online böngészőben futó útnyilvántartó programmal havonta csupán 7 perc alatt elkészítheted NAV-álló útnyilvántartásod.

A mobil appunkat alkalmazva, hónap közben észrevétlenül bővül az adminisztrációd, hónap végén pedig a hiányzó útjaidra az egyedülálló útajánlás funkció segítségével útnyilvántartás tervezetet kérhetsz.

Útnyilvántartás vs. Átalányadó: A konklúzió

“Ilyen megoldás mellett valóban luxus az átalányt választani. Év elején jó ötletnek tűnt a kényelmes lízing ÁFA átalányt választani a könyvelőm tanácsára, de a pénztárcámra hallgatva visszaállunk az útnyilvántartásra és így dupla lízing ÁFA-t tudunk majd elszámolni!” – mondta végül a cég képviselője.

Sőt, ha végképp nem szeretnél az adminisztrációval foglalkozni, útnyilvántartás szakértőink segítenek az elkészítésében!

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 177
Olvasók száma
2023első számúüzleti influenszere