Saját gépkocsi használat költségelszámolása: kiküldetési rendelvény

ÚJ! Oktató videósorozatot indítunk, hogy segítsünk eligazodni a saját, illetve a céges gépkocsi használat elszámolásának szabályaiban.

Külső szakértőnk, Horváthné Dr. Kökény Annamária (@tanuljvelemszamvitelt) első videója a saját gépkocsi használat költségelszámolásában segít eligazodni.
Fontos vállalkozói kérdés a céges célra használt magánautók üzemanyag költségeinek elszámolása. Ez a videó segít ebben!

Kiküldetési rendelvény készítésével a magánszemélyek kifizettethetik munkáltatójukkal a saját gépkocsi cégérdekből történő használatát, miközben elkerülhetik a cégautóadó megfizetését, ha ezt az elszámolást a NAV által hivatalosan elnevezett úgynevezett kiküldetési rendelvényen végzik.
Másképpen fogalmazva: NAV kiküldetési rendelvénnyel lehetőség van a munkavállalók béren kívüli kifizetésére saját gépkocsi használat esetén.

Kiküldetési rendelvény viszont nemcsak a munkaviszonyra állítható ki, hanem más jogviszonyok (pl. megbízás, tagi/vezető tisztségviselői, vagy választott tisztségviselői jogviszony) alapján is. Akkor is alkalmazható, ha a magánszemély a tevékenységért nem részesül juttatásban, azt „közérdekű” munkaként végzi, és csak a járműhasználattal kapcsolatos költségeinek megtérítését kéri.

Maga a vállalkozás tulajdonosa/ügyvezetője is alkalmazhatja a kiküldetési rendelvényt, ha saját autóját használja a cégében. Kiküldetési rendelvény készíthető több napra is, a gyakorlatban – a céges profiltól függően – napi vagy havi kiküldetést szoktak elrendelni általában.

Mennyit lehet elszámolni a kiküldetési rendelvénnyel?

1000 km-enként (600 Ft-os NAV üzemanyagárral számolva) nagyságrendileg 75.000 Ft költséget lehet elszámolni.

Ügyfélkörünkben végzett felmérés szerint a kiküldetési rendelvényt használók évente átlagosan 1.900.000 forintot számolnak el saját gépkocsijuk használatára autónként.

TIPP: 2022. október 1-től elektromos és tölthető hibridautókra is el lehet számolni üzemanyagot hivatalos alapnorma-átalány alapján.

Üzemanyag elszámolás szabályai

A NAV gépkocsi elszámolás szabályai szerint az üzemanyag-elszámolás a következő képlettel történik:

“[(megtett kilométer/100) x a jármű fogyasztása x hivatalos benzin-, illetve gázolajár] + megtett kilométer x általános személygépkocsi normaköltség”

TIPP: NAV-álló útnyilvántartó programunk beépített üzemanyag fogyasztási norma számítással is rendelkezik, valamint a képletben található kalkulátorunk és cikkünk segítségével soha nem volt még ilyen könnyű a kiküldetés elszámolása.

Teszteld le 14 napig teljesen ingyen, kötelezettségek nélkül a RoadRecordot! :)

Kipróbálom a RoadRecordot!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere