Cégautó beszerzési lehetőségek összehasonlítása az adószakértő szemével

2021.08.30.

2019-től útnyilvántartás vezetése nélkül céges autód bérleti vagy lízing ÁFÁ-jának 50%-a visszaigényelhető. Akinek a céges utak aránya átlagosan 50% és 100% közé esik (a többségnek ez 90%), annak gyorsan pörögnek ki a százezrek, ha nem vezet útnyilvántartást: akinek pl. a céges autó mellett van magánautója is és utóbbit csak magánútra, előbbit pedig csak céges útra használja… fájó felismerés később ha nem használta ki az útnyilvántartásban rejlő lehetőségeket!

Útnyilvántartással a céges használat arányában, az ÁFA 90-100%-át is visszaigényelheted!

De ha nekünk nem hiszel, most Vira Sándor adószakértő is összehasonlítja, hogyan szerezhető be cégautó és a beszerzés módjától függő adóvonzatokat is elmagyarázza. Így tételesen, lebontva hallgathatod meg (képekkel is illusztrálva), hogy:

  • cégautó beruházási döntésed milyen ÁFA visszaigénylési lehetőségekkel jár,
  • különböző lízing konstrukciók esetén mik a törlesztőrészletekkel kapcsolatos szabályok,
  • hogyan maximalizálható a bérleti vagy lízing ÁFÁ visszaigénylés.

Ha vizuálisan szeretsz tanulni, és független információforrástól beszerezni értesüléseidet arról, hogyan tudsz autónként 2.100.000 Ft-ot spórolni útnyilvántartással, nézd meg ezt a rövid videót:

A második videót kereskedő ügyfeleink számára lehet érdekes, akik márkakereskedéssel, bérbeadással vagy flottakereskedéssel foglalkoznak és érthetően szeretnének videóban hallani ÁFA kötelezettségeikről:

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere