Tippek az adózási szempontból előnyös kiküldetési rendelvény alkalmazásához

Utoljára frissítve: 2023.06.27.

Már többször írtunk arról, hogy a nyílt lízinges cégautókkal rendelkező cégek milyen sokat nyerhetnek az útnyilvántartás vezetésével.

De mi van azokkal a vállalkozásokkal, akiknek nincsen cégautójuk, vagy kevesebb céges autójuk van, mint amennyi munkavállalójuk?

Vagyis a tulajdonos, cégvezető vagy az alkalmazottak a saját autójukat használják céges utakra, esetleg felvettek egy korábban KATA-s beszámlázót alkalmazottnak és azt szeretnénk, hogy a céget se fojtsák meg a járulékok, plusz az új alkalmazott is honorálva legyen saját gépkocsijának használata után.

Kiküldetési rendelvény saját gépkocsi céges használatához

Ezek a cégek kiküldetési rendelvénnyel számolhatják el a céges célból autózott utak költségét.

A munkáltató a belföldi kiküldetésben levő dolgozójának a kiküldetési rendelvényben meghatározott km-távolság szerint az üzemanyag fogyasztási norma, a NAV által közzétett üzemanyagár, valamint a 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapul vételével számított összeget fizetheti béren kívüli kifizetésként adómentesen.

Ezt az összeget a cég tiszta költségként tudja elszámolni, ráadásul így a cégautóadó megfizetését is elkerülheti.

kiküldetési rendelvény - béren kívüli juttatás

Kiküldetési rendelvény tulajdonos/ügyvezető gépkocsijához

Kisebb vállalkozásoknál a tulajdonos/ügyvezető is alkalmazhatja ezt, évente és autónként átlagosan 1.900.000 Ft-ot elszámolva.

Sokan felismerték, hogy ha kiküldetési rendelvény alapján számolják el a céges útjaikat (azaz készítenek kiküldetési rendelvényt), könnyen és legálisan csökkenthetik a házipénztárukat, így kedvezőbben veszik ki a pénzt a cégből, mint például osztalék formájában.

“Nem mindegy, hogy melyik zsebedből tankolsz!” – szól a mondás.

A kiküldetési rendelvény nagy cégek esetében is kedvelt megoldás.

Ők a munkavállalóiknak fizetik ki adómentesen a céges útjaik költségét.
A cégvezetők sokszor megdöbbenve tapasztalják, hogy milyen sok kilométer tud összejönni egy-egy munkavállalónál és céges szinten ez milyen nagy összeget jelenthet. Ugyanakkor ők még csak annyit autóznak, hogy jobban járnak, mintha cégautót vennének.
Sőt olyan példát is hallottunk, ahol a kedvező adózás miatt ezt a költségtérítést béren kívüli juttatásként adják.

Kevesen tudják azt is, hogy a kiküldetési rendelvény nemcsak a munkaviszonyra állítható ki, hanem más jogviszonyok (például megbízási, tagi, vezető tisztségviselői, választott tisztségviselői) alapján is.

Sőt, akkor is alkalmazható, ha a magánszemély a tevékenységért nem részesül juttatásban, azt „közérdekű” munkaként végzi, és csak a járműhasználattal kapcsolatos költségeinek megtérítését kéri.

Kiküldetési rendelvény előnyei

A kiküldetési rendelvény vezetésének nagyon sok előnye van kis- és nagy cégeknél egyaránt. Ahhoz azonban, hogy a kiküldetési rendelvény biztosan a jogszabályokban előírt módon és egyszerűen, villámgyorsan elkészüljön, egy jó útnyilvántartó programra van szükség.

A RoadRecord Online programban a mobil alkalmazással és az intelligens útajánlás funkció segítségével havonta csupán 7 perc elkészíteni a kiküldetési rendelvényt. Kinyomtatás előtt beépített NAV ellenőr biztosítja, hogy a bizonylat NAV-álló legyen. Sőt, akár visszamenőlegesen is könnyedén pótolhatod az elmaradásokat.

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere