A munkába járás nem számít üzleti útnak az útnyilvántartásodban!

2018.05.02.

 

Céges autó útnyilvántartásának készítésekor az egyik legfontosabb elem, hogy egy adott út jellege szerint üzleti-, vagy magánútnak van-e feltüntetve. A lízingáfa visszaigénylésénél ugye éppen az üzleti-,  és magánutak arányának bizonyítására készül az útnyilvántartás, mégis sokak számára nem egyértelmű, mi számít üzleti, és mi magánútnak.

Üzleti útnak az aktuális törvénynek megfelelően csak azok az utak számítanak, melyeket telephelyről vagy partnertől indulva, és partnerhez vagy onnan a telephelyre érkezve teszünk meg. A lakhelyünk és a cégünk között megtett utakat tehát (egy-két speciális esetet kivéve) NEM lehet üzleti utazásnak tekinteni (Szja tv. 3. § 10. pont)!

Az olyan esetekben, ahol a munkaszerződésben rögzített munkavégzés helye nem a cég székhelye/telephelye, hanem változó, az otthonról indulás/oda érkezés is üzleti útnak minősülhet. Ilyen  esetnek számít például üzletkötő/területi képviselő helyzete, hiszen az ő munkaideje az otthonról való elindulás pillanatában elkezdődik, és nem is keresi fel rendszeresen a munkáltatója telephelyét.

Azért kiemelten fontos az üzleti- és magánhasználatot elkülöníteni, mert a NAV különösen szigorúan jár el azokban az esetekben, ahol szabálytalanságot tapasztal ebben a kérdésben, sőt különböző rafinált módszereket fejlesztett ki ennek ellenőrzésre is.

A RoadRecord programba ezért egy automatizmust is beépítettünk (napi állandó utak), melynek segítségével könnyedén rögzíthető (természetesen magánútként) a lakhely és a telephely közötti útvonal.

Összefoglalva tehát útnyilvántartás elkészítésekor a büntetés elkerülése érdekében érdemes körültekintően eljárni az üzleti-, és magánutak ügyében, és véletlenül sem feltüntetni magánutakat üzleti utazásokként. Aki bizonytalan abban, mi számít magánútnak, inkább tájékozódjon a kérdésben, mielőtt a NAV egy büntetés formájában hívja fel a figyelmét a pontatlanságra!

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
22 926
Olvasók száma
2020első számúüzleti influenszere