Így segít a Google Maps Timeline az útnyilvántartásodban

Legutóbb frissítve: 2024.04.16.

Mivel az útnyilvántartás a 4. leggyakrabban ellenőrzött bizonylat ma Magyarországon a lízingesek és a tartós bérletet választók körében, számos esetben képezi revízió tárgyát. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan használhatod a Google egyik szolgáltatását ahhoz, hogy szükség esetén vissza tudd keresni korábbi útjaidat.

Figyelj, mert egy olyan módszert mutatok Neked, ami bármelyik útrögzítési technika mellett alkalmazható!

Múltbéli, elvesztett utak visszaszerzése

Egy esetleges NAV-ellenőrzés során igen nagy munka előkeresni korábbi dokumentumokat (pl. tankolási számlák, kilométeróra-állások), főleg ha ezt évekre visszamenőleg kell megtenni és nem áll rendelkezésedre minden adat.

Habár létezik visszamenőleges útnyilvántartást készítő szolgáltatásunk, ami ráadásul pontos útnyilvántartást készít évekre visszamenőleg, most egy olyan módszert szeretnénk Neked bemutatni, amivel a jövőre is gondolsz…és azonnal alkalmazható! :)

Lássuk, mit kell tenned ahhoz, hogy útnyilvántartásodról (vagy kiküldetési rendelvényedről) automatikus biztonsági példányt is készítsen a Google!

boldog férfi telefonál autó szervíz

Örök útrögzítés 1 kattintással: Google Helyelőzmények

A lehető legegyszerűbb módszer arra, hogy útjaidról a háttérben készüljön egy plusz példány vész esetére a Google “Helyelőzmények” funkciója, ami hasznos mivolta mellett teljesen ingyenes is.

Ha van Google fiókod, még most kapcsold be a “Helyelőzmények” funkciót – ezt egyszer kell beállítanod és onnantól a Google a háttérben rögzíteni fogja az összes utadat, amiket a Google Idővonal felületén fogsz majd részletesen megtalálni.

“Hogyan használjam a Helyelőzmények funkciót?”

Fontos tudnod, hogy a Helyelőzmények rögzítése nem helyettesíti az útnyilvántartó program napi használatát, viszont biztosít egy felhőben tárolt extra biztonsági mentést, amelyből ki tudod nyerni múltbeli útjaidat, ha esetleg kellenének a jövőben egy adott szituációban.

Továbbá az is tény, hogy ez az útlista önmagában semmiképpen sem felel meg egy NAV által elfogadható, hivatalos dokumentumnak (pl. útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény), de a megfelelő eszközzel NAV-álló dokumentummá varázsolhatod.

ÚJ: Manuális művelet szükséges a Google Idővonalad mentéséhez

A Google adatvédelmi okokból változtatásokat vezet be a Helyelőzmények és a Google Térkép idővonalának tárolásában: a cég 2024 folyamán fokozatosan átáll arra, hogy a Google Idővonalban gyűjtött útjaidat a felhő helyett közvetlenül a telefonodon tárolja.

A közeljövőben alapértelmezés szerint a Google a jelenlegi 18 hónap helyett csupán 3 hónapig fogja tárolni az útjaidat, ezután automatikusan törli őket, hacsak Te nem állítod be másként. Ez azt jelenti, hogy ezentúl Neked kell eldöntened, hogy mennyi ideig szeretnéd tárolni az útjaidat.

Ha üzleti célból (is) használsz autót, mert elszámolás vagy lízing ÁFA-visszaigénylés miatt kiküldetési rendelvényt vagy útnyilvántartást vezetsz, akkor ezek az utak rendkívül értékesek számodra, ezért erősen javasoljuk, hogy

  • kapcsold BE a Helyelőzményeket mentését a Google-fiókodban, valamint
  • kapcsold KI az útelőzményeid automatikus törlését,

mivel a NAV visszamenőlegesen is ellenőrizheti útnyilvántartásodat, amihez a Google által a háttérben rögzített útjaid egy kiváló alapként funkcionálnak, függetlenül az útnyilvántartó programodtól.

Ezeket a Google-fiókod kezelésére kattintva az Adatok és adatvédelem menü Tevékenységek és felkeresett helyek alpontjában éred el:

google útnyilvántartás helyelőzmények

Google utakból NAV-álló útnyilvántartás

Amikor a NAV ellenőrzi az útnyilvántartásodat, megvizsgálja az útjaidat és azt, hogy a céges/magán utak aránya, illetve a kilométeróra-állások által elérhető összeg megegyezik-e azzal a számmal, ami után lízing vagy tartós bérlet ÁFA-t igényeltél vissza.

Sokan nem tudják alátámasztani ezeket az adatokat, viszont ha Te bekapcsoltad a Helyelőzményeket a telefonod mozgásának követésére, máris egy lépéssel előrébb jársz, hiszen egy biztos alappal rendelkezel útnyilvántartáshoz.

Amikor elő kell keresned ezeket az utakat, a Google Idővonal felületén könnyen megtalálod őket, elég pontosan tudsz időintervallumra is szűrni, majd következik az exportálás (az útjaid kimentése fájlba).

Ehhez a Google exportáló eszköze, a Google Takeout lesz segítségedre: miután a Takeout-ban kimentetted helyelőzményeidet, 2 út áll előtted:

Irány a Google Takeout

Minden utad mentve

Azt javasoljuk, hogy minél hamarabb kapcsold be a Helyelőzmények opciót a Google-fiókodban, még akkor is, ha egy olyan bombabiztos útnyilvántartó programot használsz, mint a RoadRecord.

Ezzel a módszerrel ugyanis kettős védelmet kapsz útjaid elvesztése ellen és meglesz minden egyes utad a Google rendszerében is, amiből bármikor exportálhatsz részleteket, amikkel kiegészülve útjaid teljes listáját NAV-álló útnyilvántartássá varázsolhatod a RoadRecord segítségével.

Kipróbálom a piacvezető útnyilvántartót!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere