Így segít a Google Maps Timeline az útnyilvántartásodban

Mivel az útnyilvántartás a 4. leggyakrabban ellenőrzött bizonylat ma Magyarországon a lízingesek és a tartós bérletet választók körében, számos esetben képezi revízió tárgyát. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan használhatod a Google egyik szolgáltatását ahhoz, hogy szükség esetén vissza tudd keresni korábbi útjaidat.

Figyelj, mert egy olyan módszert mutatok Neked, ami bármelyik útrögzítési technika mellett alkalmazható!

Múltbéli, elvesztett utak visszaszerzése

Egy esetleges NAV-ellenőrzés során igen nagy munka előkeresni korábbi dokumentumokat (pl. tankolási számlák, kilométeróra-állások), főleg ha ezt évekre visszamenőleg kell megtenni és nem áll rendelkezésedre minden adat.

Habár létezik visszamenőleges útnyilvántartást készítő szolgáltatásunk, ami ráadásul pontos útnyilvántartást készít évekre visszamenőleg, most egy olyan módszert szeretnénk Neked bemutatni, amivel a jövőre is gondolsz…és azonnal alkalmazható! :)

Lássuk, mit kell tenned ahhoz, hogy útnyilvántartásodról (vagy kiküldetési rendelvényedről) automatikus biztonsági példányt is készítsen a Google!

boldog férfi telefonál autó szervíz

Örök útrögzítés 1 kattintással: Google Helyelőzmények

A lehető legegyszerűbb módszer arra, hogy útjaidról a háttérben készüljön egy plusz példány vész esetére a Google “Helyelőzmények” funkciója, ami hasznos mivolta mellett teljesen ingyenes is.

Ha van Google fiókod, még most kapcsold be a “Helyelőzmények” funkciót – ezt egyszer kell beállítanod és onnantól a Google a háttérben rögzíteni fogja az összes utadat, amiket a Google Idővonal felületén fogsz majd részletesen megtalálni.

Hogyan használatos ez a módszer?

Fontos tudnod, hogy a Helyelőzmények rögzítése nem helyettesíti az útnyilvántartó program napi használatát, viszont biztosít egy felhőben tárolt extra biztonsági mentést, amelyből ki tudod nyerni múltbeli útjaidat, ha esetleg kellenének a jövőben egy adott szituációban.

Továbbá az is tény, hogy ez az útlista önmagában semmiképpen sem felel meg egy NAV által elfogadható, hivatalos dokumentumnak (pl. útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény), de a megfelelő eszközzel NAV-álló dokumentummá varázsolhatod….ez pedig a következő:

Google utakból NAV-álló útnyilvántartás

Amikor a NAV ellenőrzi az útnyilvántartásodat, megvizsgálja az útjaidat és azt, hogy a céges/magán utak aránya, illetve a kilométeróra-állások által elérhető összeg megegyezik-e azzal a számmal, ami után lízing vagy tartós bérlet ÁFA-t igényeltél vissza.

Sokan nem tudják alátámasztani ezeket az adatokat, viszont ha Te bekapcsoltad a Helyelőzményeket a telefonod mozgásának követésére, máris egy lépéssel előrébb jársz, hiszen egy biztos alappal rendelkezel útnyilvántartáshoz.

Amikor elő kell keresned ezeket az utakat, a Google Idővonal felületén könnyen megtalálod őket, elég pontosan tudsz időintervallumra is szűrni, majd következik az exportálás (az útjaid kimentése fájlba).

Ehhez a Google exportáló eszköze, a Google Takeout lesz segítségedre: miután a Takeout-ban kimentetted helyelőzményeidet, 2 út áll előtted:

Irány a Google Takeout

Minden utad mentve

Azt javasoljuk, hogy minél hamarabb kapcsold be a Helyelőzmények opciót a Google-fiókodban, még akkor is, ha egy olyan bombabiztos útnyilvántartó programot használsz, mint a RoadRecord.

Ezzel a módszerrel ugyanis kettős védelmet kapsz útjaid elvesztése ellen és meglesz minden egyes utad a Google rendszerében is, amiből bármikor exportálhatsz részleteket, amikkel kiegészülve útjaid teljes listáját NAV-álló útnyilvántartássá varázsolhatod a RoadRecord segítségével.

Kipróbálom a Roadrecordot!

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 177
Olvasók száma
2023első számúüzleti influenszere