fbpx

A kisvállalkozói kedvezmény alapja személygépkocsi is lehet

Az egyéni vállalkozó a vállalkozási tevékenységet közvetlenül szolgáló, korábban még használatba nem vett személygépkocsi után is érvényesítheti a kisvállalkozói kedvezményt. Ebben az esetben az érvényesítést követő négy adóévben a vállalkozó cégautóadót fizet.

Kik vehetik igénybe a kisvállalkozói kedvezményt?

Az szja-törvény 49/B § szerint a kisvállalkozói kedvezményt azok az egyéni vállalkozók vehetik igénybe, akik a bevételükkel szemben tételesen számolják el a költségeiket és kevesebb, mint 250 főt foglalkoztatnak.

A kedvezmény összegével az egyéni vállalkozásból származó bevételt lehet csökkenteni, legfeljebb a vállalkozói bevételnek a vállalkozói költséget meghaladó részével. Az osztalékalap számításakor pedig a kedvezmény címén levont összeggel növelni kell az adózás utáni jövedelmet.

Kisvállalkozói kedvezmény

Személygépkocsi, mint kisvállalkozói kedvezmény alapja

Ha a kisvállalkozói kedvezmény alapja személygépkocsi, akkor a vállalkozónak az érvényesítést követő négy évben cégautóadó-fizetési kötelezettsége van, amin nem változtat az sem, ha adózási módot vált.

Fontos, hogy, ha a személygépkocsi négy éven belül eladásra kerül, a kedvezményként levont összeg kétszerese után kell megfizetni az adót!

Útnyilvántartás egyéni vállalkozóknak

Ha az egyéni vállalkozó cégautóadót fizet, akkor érdemes útnyilvántartást vezetnie, autója költségeinek elszámolásához! A RoadRecord online útnyilvántartó programmal a NAV-álló útnyilvántartás havonta csupán 7 perc alatt elkészül! Sőt, útajánlás funkciónk segítségével akár az elmaradásokat is könnyedén lehet pótolni!

Kép forrása: diana.grytsku – www.freepik.com

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere