Fuvarlevél, menetlevél vagy útnyilvántartás?

2024.05.14.

A kisteherautók használatakor gyakran felmerülő kérdés, hogy mikor szükséges menetlevelet, és mikor fuvarlevelet használni, valamint miként kezeljük az útnyilvántartást. A helyes dokumentáció nem csupán a törvényi előírásoknak való megfelelés miatt kritikus, de jelentős pénzügyi előnyökkel is járhat, különösen adózási és költségszámítási szempontból.

Fuvarlevél jelentése

A fuvarlevél egy olyan dokumentum, amelyet a fuvarozó állít ki a feladó felé, igazolva, hogy az árukat megfelelő állapotban átvette, illetve hogy azok készen állnak a szállításra. A fuvarlevél gyakorlatilag egy szerződés a feladó, a címzett és a fuvarozó között, amely tartalmazza a fuvarozási feltételeket.

A fuvarlevél rögzíti a fuvarozás adatait és lejegyzi a fuvarozott áruk paramétereit. A fuvarlevél a megbízó vagy feladó szempontjából azért lényeges, hiszen az alapján tarthat igényt kártérítésre, ha a fuvarozó hibájából sérülés következik be.

A díj ellenében közúti fuvarozást végző tehergépjármű csak fuvarlevéllel vehet részt a forgalomban.

Mi a különbség a fuvarlevél és a menetlevél között?

A menetlevél a járművel kapcsolatos adminisztratív információkat rögzíti, amelyek között szerepel a járművezető neve, a jármű típusa és forgalmi rendszáma. Ezzel szemben a fuvarlevél, amely a fuvarozó cég által kiállított dokumentum, az áruszállítás részleteit tartalmazza, mint például a szállított áru nevét és mennyiségét.

Mi a menetlevél?

A papír alapú vagy elektronikus menetlevél egy olyan szigorú számadású okmány, amely minden releváns információt tartalmaz a személyeket vagy árukat szállító járműről, a szállítást végző személyekről, valamint a szállítás menetéről.

Amennyiben a gépjármű össztömege több, mint 3,5 tonna, vagy a fuvarozási tevékenységet díj ellenében végzi (3,5 t össztömeg alatt is), és árut vagy személyeket szállít, akkor ebben az esetben kötelező a menetlevél vezetése.

fuvarlevél

Mikor nem kell menetlevél?

Amennyiben a kisteherautó össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát, és

  • nem szállít árut (vagy csak saját árut)
  • a szállítást nem díj ellenében végzi

akkor fuvarlevél, ill. menetlevél használata a forgalomban való részvételhez nem kötelező.

Mi az útnyilvántartás?

Az útnyilvántartás egy olyan dokumentum, amely lehetővé teszi a céges járművek üzleti célú utazásai során felmerült költségek elszámolását. Minden egyes járműhöz külön útnyilvántartást kell vezetni.

Az útnyilvántartás nem szigorú számadású nyomtatvány, nincs kötelezően előírt formája sem, viszont megvannak kötelező és az elszámolások miatt ajánlott elemei.

Kisteherautó esetén menetlevél vagy útnyilvántartás?

A 3,5 t alatti saját árus kisteherautóknak tehát a forgalomban való részvételhez nem kötelező menetlevelet vezetni. Adójogi szempontból útnyilvántartásra viszont szüksége van ezeknek a kisteherautósoknak is a lízing- és dízel ÁFA visszaigényléséhez (ami sok esetben 100%-ot jelent), valamint a gépjármű költségeinek elszámolásához.

Az útnyilvántartás papíralapú készítése is lehetséges, de a tapasztalatok szerint ez rendkívül időigényes folyamat, és a vállalkozások többségénél problémákat okoz egy megfelelő, NAV-álló útnyilvántartás elkészítése, különösen akkor, ha azt utólag kell pótolni. A vállalkozók vagy az alkalmazottak gyakran elfelejtik rögzíteni, hogy hol voltak, a szükséges bizonylatok elkészítése pedig jelentős adminisztratív terhet jelent, amire gyakran nincs elegendő erőforrás a cégnél.

Az e-menetlevélhez hasonlóan azonban létezik olyan útnyilvántartó program, ami automatikusan rögzíti az utakat és minden elvárásnak megfelelő útnyilvántartás készülhet vele.

A RoadRecord útnyilvántartó két részből épül fel:

  • A RoadRecord mobil applikációban menet közben automatikusan rögzítheted útjaidat, akár gombnyomás nélkül, végig a háttérben futtatva
  • Az applikációban rögzített útjaidból pedig a RoadRecord Online asztali, webes felületén havi 7 perc alatt véglegesítheted és kinyomtathatod NAV-álló útnyilvántartásodat.

Teszteld le 14 napig teljesen ingyen, kötelezettségek nélkül a RoadRecordot! :)

KIPRÓBÁLOM A PIACVEZETŐ ÚTNYILVÁNTARTÓT!

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 207
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere