VÉGE a “majd a könyvelőm megoldja okosba” útnyilvántartásoknak

Előszó: Az alábbiak mellett minden tiszteletem a törvénytisztelő, felkészült és kompetens könyvelőké, tulajdonképpen nem is feltételeztem, hogy létezik más is, amíg a munkánk során ezt tömegesen nem tapasztaltuk meg. “Akinek nem inge, ne vegye magára”. Tehát:

A Nemzetgazdasági Minisztérium a közfelügyeleti hatóságon keresztül rövidebb pórázra fogja a könyvelőket, adótanácsadókat, adószakértőket és könyvvizsgálókat – írja az Index.

Azaz szuperfelügyelet alá helyezi Őket abból a célból, hogy a vállalkozásoknak jobb minőségű szakmai támogatást nyújtsanak, “a kritikus területeken folyamatos szakmai felügyeletet biztosítana, célzott ellenőrzések és megfelelő szankciók alkalmazásával”.

Azaz megtisztítja a szakmát, mivel “Az NGM szerint az államnak kötelessége gondoskodni azokról a vállalkozókról, akik pénzügyi szakemberek (könyvelők, adótanácsadók) munkáját veszik igénybe”. :)

RR_konyvelokfelugyelete_fb_1200x628_v4

Kivételesen örülök ennek a fajta “állami gondoskodásnak” mert komolyan mondom, hogy hihetetlen, hogy hányszor találkozunk azzal, hogy az útnyilvántartó program iránt érdeklődőnk hirtelen megfordul és csak annyit dob oda nekünk:

“nem érdekel már az útnyilvántartó program, mert a könyvelőm azt mondta, hogy majd megoldja!”

Tényleg? És mégis hogyan? Milyen adatok alapján? Milyen minőségben?

Persze ezt az érdeklődőnket már csak akkor látjuk legközelebb – ha látjuk – amikor ez a könyvelő lelép, esetleg előtte / utána / közben egy ellenőrzés alkalmával kiderül, hogy mégsem oldotta meg: vagy nem volt elég “okosba”, vagy nem elég okosan, de leginkább sehogy sem (tisztelet a kivételnek).

Persze a könyvelők sem lelkesednek annyira ezért a púpért a hátukon, de hát a legtöbbjük fél, hogyha nem vállalja át az útnyilvántartást az ügyfelétől, akkor az majd keres olyan könyvelőt, aki elvállalja (amelyik könyvelőnek pedig ez jelentős bevételi forrás, attól jobb mindjárt menekülni).

Közben pedig morog, mert az ügyfél természetesen ezt grátiszba gondolja, de ha el is kér érte pár ezer Ft-ot, az akkor sem fedezi azt a fáradságot és felelősséget ami ezzel jár. Mert persze egy útnyilvántartó programot ehhez az ügyfelek csak csekély része biztosít…

Így mindjárt gondolhatjuk, hogy milyen minőségű útnyilvántartások készülnek – ha készülnek – ilyen motiváció mellett, nem csoda, hogy amikor dől a rendszer, akkor a szinte sírás szélén álló vállalkozó a vonal másik végén akkor már nem azon gondolkodik, hogy mennyibe kerül az útnyilvántartó program…

Meg aztán ott van a könyvelő szakmai faktora is: el tudod képzelni – a legegyszerűbb példát bemutatva -, hogy hányszor szembesülünk azzal, hogy érdeklődőink / ügyfeleink könyvelőjének fogalma sincs az útnyilvántartás / kiküldetési rendelvény szabályairól, lehetőségeiről?

Mennyi pénzt vesznek ki így a tudatlanságukkal az ügyfelek zsebéből?

Tudod, hányszor adnak olyan “tanácsot”, hogy céges autóra nem kell gyűjteni a tankolási számlákat?

Ilyenkor a falat tudnám kaparni!

Hogy az istenbe adhat ilyen tanácsot, amikor nemcsak KELL minden, de minden céges költségről gyűjteni a számlákat, de ÉRDEKE is a vállalkozónak, hogy ne zsebből fizesse ezeket, hanem céges pénzből?

Ezek vállalnak útnyilvántartás készítést üzemanyag számla, ismert útvonalak és a jogszabályok ismerete nélkül?

Ezek igénylik majd vissza a lízing ÁFA-t is?

Csoda, hogy az NGM célja ezzel a “vállalkozásoknak segítséget nyújtó könyvelők, könyvvizsgálók és adótanácsadók minden esetben szabályszerűen és etikusan járjanak el”?

Ugye nem.

“Az NGM véleménye szerint az adócsalások és a pénzügyi visszaélések szoros kapcsolatban vannak a jelenleg hiányos pénzügyi és az adószakmai ellenőrzéssel.”

Tehát szorosabb és intenzívebb ellenőrzés várható!

Mit tehet a vállalkozó vagy a könyvelő?

A vállalkozó vegye tudomásul, hogy az útnyilvántartás vezetése nem lehet a könyvelő feladata, mert nemcsak nincs semmi adata hozzá, de most már jelentős kockázatot is vállal azzal, ha elvállal ilyet, józan szakember eddig sem vállalt nagyon ilyet, ezentúl pedig öngyilkosság lesz.

Mindenki csinálja meg maga az útnyilvántartását, pl. a RoadRecord-al már nem is nyűg. Főleg, hogy mobilon is lehet rögzíteni az útnyilvántartást, észre sem vesszük, és kész.

A könyvelő pedig ne féljen attól, hogy elmegy az ügyfél ha nem vállalja, mert nem lesz hova. Bezárulnak az ajtók, senki sem fog feleslegesen kockáztatni, inkább ajánljon egy jó útnyilvántartó programot az ügyfélnek és mindenki jobban fog járni.

x x x

Frissítés a bejegyzéshez: a megjelenés után könyvelők kb. 30 fős csoportja – véleményem szerint – értelmezési problémák miatt élesen bírálni kezdte személyemet, cégemet, – a bejegyzést. Különböző módszerekkel és nyomásgyakorlással próbáltak “jobb belátásra bírni”, többek közt a bejegyzés eltávolítását követelve, illetve az MKOE-t etikai eljárás keretében arra kérték, hogy ne ajánlják többé útnyilvántartó programunkat (habár a program nem lett rosszabb a cikk miatt).

Eközben ugyanabból a könyvelői zárt csoportból 2 nap alatt csendben kb. 400 like-ot kapott a bejegyzés, tehát ennyien értenek egyet a cikkel ugyanazon szakmából…

Az MKOE állásfoglalása szerint azonban

“a RoadRecord program egy jó termék, a népszerűsítésére írt blogbejegyzéssel – a felügyeletet emlegető, sarkított részével is – egyetértek, így az “áthallásokkal” és a sértődéssel nem tudok azonosulni. A cikk ugyanis nem sérti az MKOE érdekeit! Az sem tényleges tartalmában, sem a továbbmagyarázásával nem jelent akadályt, az MKOE PÁK elleni kampányában.

Mindezekért az MKOE részéről nem tervezek fellépést ellene.

Ruszin Zsolt
MAGYAR KÖNYVELŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE
Alelnök”.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog