Amit a kiküldetési rendelvényről tudni kell

Kiküldetési rendelvény készítésével a magánszemélyek kifizettethetik munkáltatójukkal a magánautójukkal (vagy házastársukéval) céges célból autózott utakat, miközben elkerülhetik a cégautóadó megfizetését.

A kiküldetési rendelvényről általában

2009-től azon magánszemélyek, akik saját autójukat használják céges célokra – és kiküldetési rendelvény alapján kapnak költségtérítést -, mentesülnek a cégautóadó alól. Akár egyszemélyes Bt.-k és az egyszemélyes Kft.-k vezetői is élhetnek a lehetőséggel.

A kiküldetési rendelvény a kifizető által két példányban kiállított bizonylat, amely tartalmazza az alábbi kötelező adatokat, mely a digitális archiválás szabályairól szóló jogszabály rendelkezéseit is figyelembe véve zárt rendszerben kezelt és tárolt, elektronikus úton előállított bizonylat is lehet. A papír alapon kiállított kiküldetési rendelvény eredeti példányát a kifizető, másolatát a magánszemély a bizonylatmegőrzésre vonatkozó rendelkezések betartásával megőrzi.

Amennyiben a kiküldetési rendelvényt nem őrzi meg a kiküldött, akkor a felmerült cégautóadót a kiküldött magánszemélynek kell megfizetnie.

Kiküldetési rendelvény készíthető több napra is, a gyakorlatban – a céges profiltól függően – napi vagy havi kiküldetést szoktak elrendelni általában.

A kiküldetési rendelvény nem azonos az útnyilvántartással, és nem használható fel a munkába járás elszámolásához!

A munkáltató a belföldi kiküldetésben levő dolgozójának a kiküldetési rendelvényben meghatározott km-távolság szerint az üzemanyag fogyasztási norma, az NAV által közzétett üzemanyagár, valamint a 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapul vételével számított összeget fizetheti adómentesen. Ezen felül adott juttatás (ideértve a napidíjat is) már szja köteles!

A kiküldetési rendelvényen kötelezően szerepeltetni kell

  • a kifizető cég adatait (nevét, címét, adószámát)
  • a kiküldött magánszemély nevét, adóazonosító jelét
  • a gépjármű gyártmányának, típusának megnevezését, forgalmi rendszámát
  • a hivatali, üzleti utazás(ok) célját, időtartamát, útvonalát
  • futásteljesítményt (a megtett távolságokat)
  • az utazás költségtérítését (valamit a kiszámításához szükséges adatokat (üzemanyag-fogy. norma, üzemanyagár stb.)

Oszd meg ismerőseiddel

RoadRecord mobilapp

Már iPhone, Android és Windows Phone okostelefonos alkalmazással is rögzítheted adataidat, majd a többit szinkronizálással egyesítheted és szerkesztheted a számítógépeden!
kipróbálom