Útnyilvántartás piacfelmérés: hogyan gondolkodnak a Vevők?

Minden évben független felmérést készíttetünk az útnyilvántartás, az útnyilvántartó programok körüli helyzetről, mely eredményéről rendszerint be is számolok. Így teszek most is, azzal az eddigiektől eltérő különbséggel, hogy csak egy rövid összefoglalót tartok, mivel a konkurencia az előző években e felmérés eredményei alapján építkezett… :)

Szóval úgy néz ki az egyébként rekordszámú, 2236 válaszból, hogy a februári adótörvény-módosítások nem befolyásolták annyira a piacot – mint ahogy sokan hitték -, inkább a piac átalakulása jellemző. Egyre több a kis cég, egyéni vállalkozó, akik útnyilvántartás, kiküldetési rendelvény iránt érdeklődnek, a nagyobb cégek részben úgy gondolják, hogy a cégautóadó fizetése mellett nem vezetnek útnyilvántartást (majd kiderül, hogy jól tették-e, szerintem nem), de sokan a biztosra mennek, és vezetnek most is útnyilvántartást. Érdekes, hogy a háziorvosok, akik kizárólag útnyilvántartással mentesülnek a cégautóadó alól – a várakozások ellenére – még mindig nem jelentkeznek, "nem érnek erre rá". Ettől függetlenül összességében elmondható, hogy a vállalkozásoknak még csak a harmada rendelkezik útnyilvántartó programmal azok közül, akik jelezték, hogy szeretnének ilyet használni…!

Sokan vannak még akiket most talált meg az APEH, és több éves elmaradásukat kell pótolni, Nekik remek lehetőség a RoadRecord.

Ami a piaci részesedést illeti, a nagy szoftvergyártó cégek mélyrepülésbe kezdtek az elmúlt évben, részben azért, mert mi a RoadRecord-nál megháromszoroztuk a piaci részesedésünket(!), így az eddigi mennyiségi piacvezetővel csaknem fej-fej mellett adjuk el a legtöbb útnyilvántartó programot; köszönjük minden vevőnknek!

Ami a felhasználást illeti, úgy néz ki, hogy azért megértette végre a piac, hogy cégautóadó mellett is igen ajánlott útnyilvántartást vezetni, mert 63% céges autóra használja útnyilvántartó programját, a többiek a kiküldetési rendelvény miatt, ezekből még 22% a múlt bepótlásán is ügyködik.

Ami a programmal, gyártóval szembeni elvárásokat illeti, messze vezet a könnyű kezelhetőség, a jó ár-érték arány, sok időt lehessen megspórolni, APEH kompatibilitás, visszamenőleges útnyilvántartás készítése, gyors és jó telefonos ügyfélszolgálat és legyen online megvásárolható… Itt jegyezném meg, hogy érdekes módon sosem az ár volt előtérben – gondolom azért, mert egy olcsó programnak itt a híg leve nagyon sokba tud kerülni egy vaskosabb APEH büntetés formájában (ennek azért örülök nagyon, mert végre tudatosabbak a vásárlók)!

Ezt alátámasztja értékesítési tapasztalatunk is, miszerint nagyon sokan nem vették még meg pénzhiány miatt a programunkat, de jelezték, hogy amint lesz pénz, mindenképp minket választanak, mert a többi program az alacsonyabb áruk ellenére sem megnyerő, és Nekik a profi kell, ha már egyszer vesznek valamit. Ezért még egy piros pont az így gondolkodóknak, nemcsak azért mert minket választanak, hanem mert véleményem szerint mindenben így kell dönteni (azaz csak a legjobbat szabad megvenni – az olcsó lesz a drága), így is túltermelés van ipari hulladékokból.

Végezetül, a RoadRecord felhasználók a fenti szempontokon túl az unikumnak számító beépített GPS alapú térképünkért szeret minket – mert ugye a Google térkép az ilyen programokban inkább csak parasztvakítás, mint hasznos funkció.

A piackutatás többi eredménye alapján fejlesztéseket kezdtünk, ezek eredményei a jövőben fokozatosan elérhetőek lesznek.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 010
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog