Tipp: Mi a teendőd ha kátyúba futsz?

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és az ingadozó hőmérséklet igencsak kedvezett a kátyúk kialakulásának. Becslések szerint több mint 100 ezer kátyú “várja áldozatait” hazánk útjain.

58485_432272643515038_272826574_n

Az alábbiakban összefoglaltuk Neked a végzetes úthibák által okozott jellemző károkat, valamint azt is megtudhatod, mi a teendőd, ha kátyúba futsz és megsérül az autód.

A három tipikus kátyúkár

  1. Leáll a motor, de az autó nem sérül meg. Ez általában az újabb gépjárműveknél fordul elő, ugyanis az “ugratás” következtében bekapcsol az üzemanyag-ellátást megszakító rendszer. Ezt a problémát sok esetben csak szervizben tudják orvosolni.
  2. Defekt. Ha csak az egyik gumiabroncs sérül meg, tedd fel a pótkereket, és keresd fel a szervizt, hogy az összes kerékrögzítő csavart szakszerűen meghúzzák. Amennyiben több kerék kap defektet, hívj autómentőt.
  3. Megsérül a futómű, és kitörik az autó kereke. Ez számít a legsúlyosabb kátyúbalesetnek, azonban szerencsére csak ritkán fordul elő.

Mi a teendő, ha kátyú miatt károsodik az autó?

  • Keress tanúkat vagy hívj rendőrt, és vetess fel vele jegyzőkönyvet.
  • Készíts olyan fotókat, amelyek segítenek a helyszín azonosításában (pl.utcanévtábla), valamint jól szemléltetik a kátyú és a gépjármű sérülése közötti összefüggést.
  • A kárigényt 5 napon belül jelezd az adott út kezelőjének
  • Casco biztosítással vagy kátyúkár kiegészítővel rendelkezők a biztosító részére is jelentsék be a káresetet.
  • A gépkocsi javítását számlával kell igazolni, és meg kell őrizni a kiszerelt alkatrészeket. Javasoljuk, hogy csak a kárszakértői szemlét követően intézd az autó javítását.

A kárigény elbírálásánál a közútkezelő figyelembe veszi, hogy az érintett útszakaszon figyelmeztetik-e az autósokat kátyúveszélyre (“egyenetlen úttest” tábla). Azt is megvizsgálják, hogy figyelmes vezetéssel – a közlekedési szabályok betartása mellett – elkerülhető lett volna-e a baleset.

A káresetet mindig a károsultnak kell bizonyítania, ezért fontos, hogy minél alaposabban rögzítsd és dokumentáld a baleset körülményeit!

Kátyúmentes közlekedést kívánok!

A tippeket köszönjük az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt.-nek!

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
26 831
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog