Rekordidő alatt sújt le a traffipaxbünti

Ajánlott levelet hozott a postás.

A múlt hét péntek nem az én napom volt: a reggeli tárgyalásom úgy indult, hogy a tárgyalópartnerem elfelejtett megjelenni, az OTP részvények 17%-ot estek, és miközben ezeken mérgelődtem, gondoltam, hogy meglesz a napi jó cselekedet is: hazafelé épp egy másik autó ment mellettem a külső sávban, amikor hirtelen feltűnt mögöttem egy szirénázó mentőautó.

Begyorsítva mentem a mellettem lévő elé, hogy elengedhessem a mentőautót, de az ahogy megelőzött, már láttam is az út szélén a fehér Seat-ot ahogy éppen elégedett fejjel jegyzetelt benne egy rendőr, előtte a kamera…

traffi

Pontosan egy hét telt el, és ajánlott levelet hozott a postás: Vas Megyei Rendőr- főkapitányság, Közigazgatási Hatósági Szolgálat, Szombathely.

Ezt mindenki jegyezze meg, innen jönnek a traffipaxos büntetések. Nekem 30.000-be került, hogy elengedtem a mentőt és nem satuztam egyből a mögöttem jövő előtt és 74 km/h-val mentem 50 helyett…

Fellebbezzek 5.000-ért és írjam egy órát át, hogy miért kaptam meg 19 évnyi vezetés után életem első gyorshajtásos büntetését?

Nem ér annyit az időm, az idegem.

Szolgaszerűen, lehajtott fejjel csengetem be a 30 ropit, és közben arra gondolok, hogy végre legalább valami olajozottan működik ebben az országban: a büntetések rendszere.

Igaz, jártam már olyan országban, ahol a dolgokat másképp intézik el, de én itt élek, itt adózom. :)

x   x   x

Amit érdemes tudni a traffipaxos büntiről:

  • ma már nem lehet “helyben elintézni”: a traffipaxok online, GSM-es adatkapcsolattal azonnal küldik a gyorshajtás adatait a központba feldolgozásra, ezért is jön meg a bünti egy hét alatt (ráadásul az én levelemet 4 nappal ezelőtt címezték, tehát gyakorlatilag 1 munkanap alatt lerendeztek)
  • nem lehet a felvételt törölni a kamerából, mert abba a kezelő sem tud belenyúlni már (mondjuk biztos van valami trükkje egyeseknek)
  • GPS koordinátákat is rögzít a kép
  • hallottunk már olyat, hogy céges útnyilvántartással vetették össze a traffipaxos büntetést
  • a vezetőt kevés esetben lehet felismerni a képen (az enyémen például egyáltalán nem), ennek ellenére a kocsi tulajdonosának mindenképp fizetnie kell
  • egy ideje már nem %-os eltérés alapján szabják ki a büntetést, hanem 20 km/h-ás sávonként 30.000 és 300.000 Ft között
  • a nem befizetett büntetést adók módjára szedik be, jön a NAV (állítólag sokan jobban félnek Tőlük mint a Rendőrségtől)
  • sebességmérés csak hitelesített traffipax-al történhet, történik
  • a Rólad készült fotót azonnal megnézheted az Interneten az ügyszám és a rendszám beírásával (működik!)

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 017
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog