Pórul járt lízingáfa visszaigénylő tanulságos története

2017. május 9.

2012-ben történt változás óta, minek kapcsán a céges személyautók lízingáfája a céges utak arányában visszaigényelhető, sokan vezetnek útnyilvántartást. Mivel annyi százalékban lehet visszaigényelni a lízingáfát, ahány százalékban volt a céges személygépkocsi valóban céges úton használva, az adóhatóság az útnyilvántartással ellenőrzi valóban jogos-e a visszaigénylés mértéke.

Sokan azonban az ellenőrzésre nem gondolva, útnyilvántartás vezetése nélkül, elegánsan 100 százalékos visszaigényléssel próbálkoznak. Mivel a 100 százalékos céges használat valószínűsége igen kevés, az ilyen esetek eleve gyanúsak, ezért az adóellenőrök rendszeresen kiszúrják, és külön ellenőrzik a 100 százalékban céges utakat feltüntető ügyeket.

Ilyenkor könnyen bajban lehet az, aki nem vezeti rendszeresen az útnyilvántartását.

Hasonlóan járt egyik érdeklődőnk is: a NAV megérkezett, és az első dolga az volt, hogy az útnyilvántartás ellenőrzés keretein belül a tankolásról szóló számlákat azonnal begyűjtötte. Ekkor kezdett csak el fájni igazán a cégvezető feje, aki addig abban a tudatban élt, hogy ha ellenőrzésre kerülne a sor gyorsan bepótolná a lemaradását, és a tankolási számlákból összetákolna egy útnyilvántartásnak tűnő dokumentumot, ahogy ezt a könyvelővel is előre megbeszélte.

A hatóságok távoztak, a cégvezető pedig ott állt befürödve, hiszen tudta, hogy két nap múlva prezentálnia kell visszamenőleg az útnyilvántartásokat, ám azzal is tisztában volt, hogy ez – pláne most, hogy a tankolási számlák sincsenek meg – szinte lehetetlen.

Ilyenkor már mindent pénzt megadott volna érte, hogy egy NAV-álló útnyilvántartással elkerülje a büntetést.

A határidő lejárt, és a fájó büntetést kiszabták, a könyvelő pedig csak a vállát vonogatta.

Ez a történet veled is előfordulhatna.

De természetesen veled nem fog, hiszen tudom, hogy te a RoadRecord-dal rendszeresen vezeted az útnyilvántartásod, és mosolyogva fogadod az adóellenőröket, hiszen biztonságban vagy, ugye? :)

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog