Osztrák KRESZ: jobb ha tudod, mi az a mentősáv

Márciusban éppen a síelésből jöttünk hazafelé, amikor az autópálya belassult, majd megállt.

Idáig nem volt semmi különös, de aztán hirtelen minden autó a 2 sávban az adott sáv külső szélére húzódott. Mi csak néztünk, aztán birka módjára mi is ezt tettük, majd utána kezdtünk el gondolkodni: miért csinálják ezt?

Nemsokára egy mentőautó száguldott el a szabaddá vált középső részen: Aha! Nem hülyék ezek, nálunk miért nincs így?

A miértjére rájöttem, de a büntetési tételre csak most akadtam rá a sielok.hu oldalán, bemásolom a cikk lényegi részét:

Ausztriában 2012. január 1. óta kötelező a Rettungsgasse, azaz a mentősáv kialakítása a főutakon és autópályákon dugó kialakulásakor. A mentési idő így átlagosan 4 perccel rövidül meg, ami 40%-kal növeli a sérültek túlélési esélyeit. Mi se feledkezzünk el róla, ha úton vagyunk a sógoréknál!

Nekünk, magyaroknak sem szabad elfeledkeznünk a mentősávról ha dugóba kerülünk, hiszen tetemes összeget róhatnak ki ránk a hatóságok a szabály megszegése esetén. A sáv kialakításának elmulasztása esetén a büntetés 726 euróig terjedhet, de ha ezzel akadályozzuk a helyszínre jutó mentőegységeket, az akár 2180 eurónkba (654.000 FT) is kerülhet!

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
26 545
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog