Ne felejts el nyilatkozni az iparűzési adó felezése miatt!

2021.01.07.

A kormány még decemberben jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt a helyi iparűzési adó mértékét felére csökkenti a kis- és középvállalkozások számára. A döntésről szóló rendelet (639/2020. (XII. 22.) leírja, hogy ki és milyen feltételekkel jogosult erre a támogatásra.

Mit jelent az iparűzési adó felezése?

A 2021-ben végződő adóévben a helyi iparűzési adó mértéke 1%, ha az alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték több, mint 1 százalék.

A jogosult vállalkozásoknak pedig 2021-ben, az adott előleg-fizetési időpontban esedékes (a 2021. évben az önkormányzati adórendelet adómértéke szerinti) adóelőleg 50 százalékát kell megfizetni.

Ha a politikai kampányok miatt még nem tudod eldönteni, hogy élj-e a lehetőséggel, akkor nézz meg egy vállalkozói szempontot:

Ki jogosult az iparűzési adó felezésre?

Az adófelezés a 4 milliárd forint alatti mérlegfőösszegű vagy nettó árbevételű vállalatokra vonatkozik, akik az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 1. melléklet 29. pont 1. alpontja szerint bejelentették telephelyeik címét. (Amennyiben eddig ezt egy vállalkozás nem tette meg, most pótolnia kell.)

Mi a jogosultság feltétele?

Nem szabad elfelejteni, hogy a jogosult vállalkozásnak 2021. február 25-ig a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára nyilatkoznia kell arról, hogy

  • mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül,
  • a külön kormányrendelet szerinti támogatástartalmának megfelelő összeget jogosult igénybe venni átmeneti támogatásként, és
  • 2019. december 31-én nem minősült az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Atr.) 6. § (4a)–(4b) bekezdése szerinti nehéz helyzetű vállalkozásnak.

A nyilatkozatot a NAV-on keresztül, elektronikus úton, az erre rendszeresített elektronikus nyomtatványon kell benyújtani.

2021-ben az iparűzési adó felezésén túl is minden forint számíthat, ezért érdemes minden területre odafigyelni. A Te vállalkozásod is egyszerűen takaríthat meg jelentős összegeket, ha lízingelt cégautód van vagy magánautódat használod céges útjaidra.

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 177
Olvasók száma
2023első számúüzleti influenszere