No free lunch

Azaz nincs ingyenebéd.

Az ingyenebéd illúzióját lehet lebegtetni, de ezek az ebédek a legdrágábbak…

…”olcsó húsnak híg a leve” – mondja egy régi magyar közmondás, tehát a gondolat és a jelenség sem mai.

Miért írom ezt?

Amióta divatba jöttek az okostelefonok és az arra milliószámra kikerülő ingyenes (vagy annak tűnő) alkalmazások, azóta figyeljük meg azt a jelenséget, hogy egyre többen szeretnének ügyviteli szoftvereket – itt útnyilvántartót – is ingyen kapni, és természetesen ezeknek az érdeklődőknek van egyben a legnagyobb igényük is: NAV-álló legyen, gyorsan, kényelmesen, pontosan, egyedi igényeket is kielégítve működjön, és persze legyen hozzá mobil alkalmazás, hogy fusson a telefonján is…

“Ja, ezért fizetni kell? Akkor nem kell.”

Igen barátom, fizetni kell.

images

Habár szeretjük a szakmánkat – de mi is ebből élünk -, fizetni kell belőle az életünket, a céget, a fejlesztéseket – mi másból oldanánk ezt meg, mi másért csinálnánk?

Vajon Te ingyen dolgozol, a Te termékedet – nem a csalit! – én miért nem kapom meg ingyen?

Mondjuk ezt azoknak nem kell magyaráznom akik életképes, működő és fejlődő céget és életet tartanak fent, érdekes módon pont olyanok értetlenkednek ezen, akik az ingyenes játékok illúziójában élnek ma is (annyira ingyenesek, hogy a végén “in-app purchase” keretén belül többet fizetnek mint egy eleve fizetős játéknál), és azért nincs pénzük, mert még azt sem tudják legtöbbször kiszámolni, hogy mennyiért kell adniuk a terméküket / szolgáltatásukat, hogy ne abból éljenek, hogy “vasárnap zárva tartanak”.

Lehet ingyenes útnyilvántartó után sóvárogni, de nincs. Ha lenne – a megfelelő fejlesztések hiányában – biztosan nem lenne NAV-álló (mi sem viccből költünk évek óta minden évben milliókat a fejlesztésre), és majd ha a NAV megbüntet, akkor lehet majd perkálni Nekik egy normális program árának a sokszorosát, majd megvenni azt a programot amit eddig is meg lehetett volna – a további büntik elkerülése végett.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
26 526
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog