Mindenki hazudik az útnyilvántartásában?

Érdekes cikk jelent meg “Beszédes útnyilvántartások – erre figyel a NAV!” címen.

Nem tudom megállni, hogy ne fűzzem hozzá a gondolataimat, mivel azért itt van 1-2 érdekes dolog…

“Az egyéni vállalkozóknak a jövedelem megszerzésével összefüggésben kiadásaik merülhetnek fel, melyek költségként történő érvényesítése, jogszabályban foglalt feltételek meglétéhez kötött. Alapszabály szerint költségként csak valós, ténylegesen felmerült kiadások vehetők figyelembe.”

Ez megadja az alaphangulatot: ki feltételezte, hogy jogszabály szerint olyan kiadásokat is figyelembe lehet venni, amik nem merültek fel? :)

“Az adóhatóság ellenőrzési tapasztalatai alapján az egyéni vállalkozók költségeinek jelentős részét teszi ki az útnyilvántartás alapján elszámolt gépjármű költség. E tárgykörben végzett ellenőrzések során megállapításra került, hogy a bevételek csökkentését több esetben – az útnyilvántartásban feltüntetett valótlan adatok révén – jogtalan költség elszámolással érik el az adózók.”

Érdekes, hogy az egyéni vállalkozókat veszik elő, mintha a társasági formától függne, hogy ha valaki csalni akar, akkor azt megteszi-e vagy sem! Nyilvánvalóan az adóhatóságnak nagy tapasztalata van az ellenőrzések terén, de mi a másik oldalról is látjuk a dolgot. Útnyilvántartást keresve sok egyéni vállalkozó keres meg minket, és nem azzal, hogy “hogyan lehetne még több költséget elszámolni?”, hanem inkább azzal, “Hogyan lehetne a felmerült költségeim egy részét elszámolnom?” Nagy különbség! Nem vagyok egyéni vállalkozó – nem azért védem őket -, de nemhogy azt látom, hogy Ők több ezer kilométereket csalnának, hanem inkább az ellenkezőjét: nincs munkájuk, nincs is már hová menniük, ezért alig van bevétel amit csökkenteni lehetne útnyilvántartással, a legtöbb esetben 500 km alatt mennek, és így inkább nem is vesznek útnyilvántartó programot! Sokkal jobban örülnék, ha lenne munkájuk és bevételük, mert akkor legalább lenne miből lecsalni – de ki akar itt csalni? Nem csalni akarnak, tisztességesen megélni!

“Gyakran előforduló eset, amikor az útnyilvántartásban feltüntetett üzleti partnerekkel való kapcsolatot semmilyen dokumentummal nem tudják alátámasztani. Az ellenőrzések során többször fény derült arra, hogy ezekkel a partnerekkel valójában nem is álltak üzleti kapcsolatban, az útnyilvántartásban megjelölt napokon nem járt náluk a vállalkozó.”

Szerintem az normális és életszerű dolog, hogy egy vállalkozó életében sok olyan út van amiről semmilyen papír nincs. Tudom, hogy ezt egy hivatalnok nehezen fogadja el – hiszen ott mindent papírba mérnek -, de a vállalkozók NEM a papírgyártásból élnek, hanem a teremtő munkából! Nyilván, ennek egy része papíros, de korántsem kell minden az legyen! Számtalan példát tudok mondani, amikor 2 üzletfél között nem (alig) keletkezik papír (bármilyen elektronikus dokumentum) ami az utazáshoz, találkozóhoz kötődik – hanem a végprodoktumban eredmény formájában jelenik meg az együttműködés gyümölcse.

Persze azt elhiszem, hogy azért csalást láttak már a NAV-nál is, viszont arról a vállalkozóról is megvan a véleményem aki olyan partnert állít be az útnyilvántartásába akivel semmilyen kapcsolata sincs… de figyelem, nem kell ahhoz létrejött üzlet, hogy én tárgyaljak pl. a terveimről – tegyük hozzá!

Igen, az sem árt, ha az útnyilvántartásban valahogy bizonyítani tudjuk, hogy ott voltunk… de a legrosszabb az, amikor a vállalkozó excel táblában, vagy egy olyan buta útnyilvántartó programmal csinálja az útnyilvántartását, ami sehogy sem figyel a nyilvánvaló logikai ütközésekre… kár Nekik!

“Egy másik tipikus ellentmondás, amikor az útnyilvántartás elszámolása, valamint a feltüntetett kilométeróra állás között eltérés mutatkozik. Egy ilyen eset példája volt, amikor az egyéni vállalkozó tevékenységét munkaviszony mellett végezte, melyhez cégtulajdonban lévő gépkocsit biztosítottak részére. Ennek ellenére kiküldetési rendelvényei szerint napi 900-1000 km utat megtett saját autójával is. A munkáltatónál vezetett céges személygépkocsi útnyilvántartás és az adózó által vezetett nyilvántartás összevetése során további ellentmondások is mutatkoztak. A vállalkozó több esetben ugyanazon a napon és időpontban mindkét autóval ugyanabban a városban járt, valamint 3 napos olaszországi tartózkodása alatt is közlekedett személygépjárművével Magyarországon.”

Ez tényleg ciki. Ebben azért segíthet egy jó útnyilvántartó program, de azért az emberi elmét és kapzsiságot az sem tudja szabályozni… :)

“Fontos tudni, hogy a hiányos adattartalmú útnyilvántartás alapján történő költségelszámolás nem jogszerű. Nem elég azonban, hogy formailag helytálló legyen az útnyilvántartás, mert az adóhatóságnak joga és egyben kötelessége annak vizsgálata, hogy tartalmilag hitelesek-e az útnyilvántartásban feltüntetett adatok. Az említett esetekben is megállapításra került, hogy a nyilvántartások tartalmilag sem hitelesek, mivel valótlan adatokat tartalmaztak. A nem hiteles nyilvántartás maga után vonhatja, hogy jogszerűtlenné válik az e címen elszámolt költség egésze.”

Ez viszont jogos! Erre kevesen gondolnak, “jó lesz majd az excel tábla, vagy ez az olcsó megoldás!” – mondják. Igen, addig biztos jó lesz, amíg senki nem ellenőrzi az útnyilvántartását, mivel a pl. az útnyilvántartó programok tudása közti különbségek pont egy ellenőrzés során domborodnak ki, akkor pedig már késő lehet megbánni… :)

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
26 527
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog