Milyen lesz a fizetős áramtankolás?

2017.11.13.

 

A Világgazdaság cikke szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumban még idén hamarosan törvénytervezet születik az elektromos áram üzemanyagként való használatának és értékesítésének szabályozásáról. Az NGM-ben készülő törvény életbeléptetésével Magyarország az uniós direktíváknak tesz eleget. A törvény célja, hogy átlátható, átjárható és összehasonlítható legyen az időalapú, illetve a mennyiségalapú töltés elszámolása.

A készülő törvény, ami a jövőben lehetővé teszi az autóáram értékesítését, több szolgáltatónak is kedvet csinált, így egyre több töltőállomást helyeznek üzembe. Az elektromos autók töltéséért több helyen eddig is kellett fizetni, ám ezek a szolgáltatók azt a kiskaput használták ki, hogy parkolási díjként számlázták ki az áramfogyasztást is.

Arról még nem született határozat, hogy milyen áron lehet értékesíteni az autóáramot. A tarifát a szolgáltató maga szabhatja meg, nincsen törvényi megkötés. Az sincs eldöntve még, hogy mi képezze az elszámolás alapját.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Világgazdaságnak elmondta azt is, hogy egyelőre nem lesz jövedéki adó az autóáramon (egy informátorunk szerint pedig ez már eldöntött tény, hogy lesz – a szerk.). A nagy kérdés az, hogy ez az álláspont meddig marad így.

Jelenleg az otthoni töltés díját egyetemes tarifával fizetteti meg a szolgáltató, de a jövőben ez is megváltozik, bár a technikai a megoldhatóság még nem tisztázott.

A törvény azért is jelentős, mert ha az autóáram jogilag üzemanyagként értelmezhetővé válik, és értékesíthető, akkor az autóáram üzemanyagköltségként való elszámolása is lehetővé kell, hogy váljon.

A RoadRecord még a mobil alkalmazásával is megfelelően felkészült az áram üzemanyagként történő elszámolására, hiszen a programban a tankolásnál az elektromos autók esetében automatikusan kWh-ban lehet rögzíteni az üzemanyag mennyiségét. Fejlesztőink napi szinten figyelemmel kísérik a törvényi változásokat, és az elszámolás mikéntjét a törvényi szabályozáshoz igazítják.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog