Miért nem elég csak a városok közt számolni a távolságokat?

"Egy soproni autókereskedő cég egyik bemutató autójának útnyilvántartásában a Sopron-Kópháza távolság 9 km-nek volt megjelölve. APEH ellenőrünk beült a saját autójába, lemérte a távolságot, és elégedetten dörzsölte össze tenyerét amikor visszaérkezett.

Ez csak 6,5 km volt.

Innentől kezdve a többi autó útnyilvántartását már nem is vizsgálta, hiszen az előbbi próbaút elegendő volt számára, hogy a többi autóra is vélelmezhessee a magánhasználatot, hiszen adóalanyunk nyilván a távolságok csúsztatásával fedezte magánútjait.

Valami miatt ez pont 6.500.000 (azaz hatmillió-ötszázezer) Ft-jába került az autókereskedésnek, pont egy új autó árába…" – keresett meg minket az említett kereskedés vezetőjének barátja, aki a – fenti, hiteles példa alapján – saját vállalkozását szeretné most  megóvni az ilyen kiadásoktól.

Azonban én nem vagyok benne biztos, hogy feltétlen csúsztatás történt itt a távolságokkal, van itt még egy tényező amit az APEH ellenőr nem vizsgál, a felhasználó pedig megbízik az útnyilvántartó programok gyártójában: ez pedig a távolságszámítás.

Személyesen tapasztalom, hogy a legtöbb (ha nem mindegyik) versenytársunk – térkép hiányában – csak a városok közti távolságszámítást tudja kínálni programjában, és erről meg is győzi a felhasználót, hogy "elég az, úgysem nézik annyira". (ez az a filozófia ami miatt egyáltalán létrejött a RoadRecord.hu – rövid történet itt)

Ezek szerint nem elég, mert nézik.

Hogyan gondolhatja bárki, hogy 2 város közti távolság egyenlő a háztól-házig távolsággal? Nyilván akár 50 km különbség is lehet egy út alatt ha mondjuk Debrecenbe megyek Budapestről, hiszen nem mindegy, hogy a 2 város két legközelebbi széle között vagy a két legtávolabbi széle között közlekedem! Erre még nem gondolt senki? És mi van a városon (főleg Budapest) belüli közlekedéssel?

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
26 538
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog