Miért kérheti a NAV céges tulajdonú személyautóra az útnyilvántartást?

“Kedves Ákos,

Mindig követem a szakmai írásait az útnyilvántartásról, a céges autó nyaralással kapcsolatosan egy gondolatom lenne: jelenleg minden céges személygépkocsi után cégautó adót fizetünk, tankolásról számlát kérünk, független attól, hogy nyaralunk vagy dolgozunk éppen, miért kell aggódnunk, útnyilvántartást sem kell vezetnünk. Jól tudom?”

Elvileg nem lehet baj, gyakorlatilag lehet.

Habár a NAV világosan leírja, hogy céges tulajdonban lévő személyautóra nem kell útnyilvántartás, gyakorlatilag kérhetik.

Mi itt a RoadRecord-nál minden nap, reggeltől-estig csak ilyen irányú országos visszajelzéseket kapunk, és elmondható, hogy teljesen rendszertelenül, kb. 50%-os arányban a NAV ellenőrzés során kérik az útnyilvántartást a fentiek ellenére, mert csak azzal bizonyítható, hogy az adott autóra történtek a költségelszámolások – és nem mondjuk másik autóra is.

Fentiek miatt ezt minden érintettnek elmondjuk, és mindenki maga dönt, hogy ezek után mit tesz: tapasztalatunk szerint sokan döntenek úgy, hogy “inkább nyugodtan alszanak”, és vezetnek útnyilvántartást, főleg, hogy a RoadRecord-dal ez már nem macera…

(a fenti megállapítás nem vonatkozik lízinges autókra, mert ott kötelező az útnyilvántartás)

 

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog