Miért életveszélyes ha télen hátul vannak a kopottabb gumik?

Nem örültem, amikor most kiderült, hogy szálszakadás (talán megpadkázás) miatt az amúgy nagyon jó állapotban lévő téli gumijaim helyett 2 újat is kell vennem.

Ilyenkor én is végignézem a netet, hogy mi az aktuálisan legjobb gumi, de ezúttal a megszállottan kitűnő igazságügyi-gépjármű szakértő Sógoromat is felhívtam tanácsért.

“Ákos, ezek közül mindegy melyiket veszed, de az a lényeg, hogy az újakat rakd hátra – hiába mondja 10-ből 9,5 gumiszerelő megszokásból, hogy a mélyebb profilút kell előre tenni, télen az a veszélyesebb!”

Hüledeztem, mert nekem mindig a mélyebb profilú volt elől, de hamar beláttam, hogy még a 4×4-es autómon is veszélyes ha hátul kitör az autó – és a mélyebb profilú gumi pont ettől véd meg ott!

all-season-vs-winter-tires
Megszokásból a neten is rákerestem (bocs, Sógi), és a vezess.hu szakértője is ezt erősítette meg, tehát nem kétséges:

“Alaptétel, hogy az autón a magasabb profilmélységű, tehát kevésbé kopott gumit kell hátra tenni azért, mert az autó egyenesfutásáért egy vészfékezés alkalmával az elkönnyülő autónál a két hátsó kerék felel.

Ha a hátsók kopottabbak, és a súly előre kerül, az egyébként is jól tapadó első kerekekre, az autó vége kitörhet, amit túlkormányozottság formájában jelentkezhet, aminek kivédése egy kevésbé gyakorlott vezető számára nem egyszerű feladat.

Egy nemzedék nőtt úgy fel a Lajtán innen,hogy “nekünk a Laci bácsi, az öreg gumis szaki megmondta a tutit, gyerekek előre tegyük a Wartburgra a két pápai bütykös téli gumit, hátulra jó lesz a két nyári, a kormányzott keréken legyen a tuti, nekem elhihetitek, én már csak tudom””

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog