Lehet-e céges autóra zsebből, üzemanyagszámla nélkül tankolni?

Kevesen tudják, pedig egyre fontosabbá válik a kérdés, hiszen megint mozgolódás van céges autóra útnyilvántartás tekintetében.

Ha a cég tulajdona az autó, akkor a fél ÁFA visszaigénylése miatt lehet megint szükség az útnyilvántartásra, ha pedig a cég tartós bérletbe vagy lízingbe veszi az autót, akkor KELL útnyilvántartás a magán / céges utak arányának nyilvántartásához, mely alapján a cég a céges utak arányában az ÁFA-t visszaigényli.

Itt említeném meg, hogy ettől a pillanattól kezdve a NAV (APEH) nemcsak az útnyilvántartás, hanem az ÁFA ellenőrzés oldaláról is betalálhatja a céget ellenőrzésre, tehát érdemes nemcsak az ÁFA-t visszaigényelni, hanem el is készíteni időben az útnyilvántartást!

Egyes hírek szerint a NAV-nál külön a lízingesek miatt most egy +5 fős csapat specializálódott erre a kérdéskörre!

Nem kell megijedni, aki rendesen vezeti az útnyilvántartását, azoknál az ellenőrzés sem jelent gondot.

images

Éppen ezért jutott eszembe egy múltkori beszélgetés az egyik érdeklődőnkkel, aki megemlítette, hogy a munkatársak nem szeretik megmutatni a cégnek, hogy Ők hová mennek magánba, ezért inkább zsebből, saját pénzből tankolnak.

Szabad ezt?

Nem igazán.

Tudni kell, hogy céges autónál az üzemanyagszámlákat számolja el a cég, és a havi tankolt literek mögé kell rakni a megfelelő mennyiségű kilométert, márpedig ha az autó ment – futnak a kilométerek benne – de a számla hiányzik, attól a pillanattól kezdve nem fognak stimmelni a hó végi kilométer óra állások, sem a céges / magán arány, így olyan ÁFA is visszaigénylésre kerül, amire nem volt joga a cégnek… folytassam?

Az ilyen esetben is céges pénzből, számlára kell tankolni és a tankolt literekhez tartozó kilométereket meg kell jelölni magánútnak – megteheti, mert a magánutak “kiváltására” fizet a cég cégautóadót.

Igaz, hogy akkor nagyobb lesz a magánutak aránya – kevesebb ÁFA-t lehet visszaigényelni – de ez a szabályos.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
26 331
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog