Külföldi autóbérlés után is cégautóadót kell fizetni

Valószínűleg nem annyira általánosan ismert tény, hogy a külföldön (akár egy-két napra) történő személygépkocsi bérlés után is cégautó adó fizetési kötelezettség keletkezhet – írja a Mazars.

A dolog lényege, hogy miután itthon minden cégautó után cégautóadót kell fizetni – nincs kivétel -, az adóhatóság keze külföldre is elér, és ha autót bérelünk céges célra külföldön is, akkor költséget számolunk el általa, és ezért ugyanúgy meg kell fizetni utána a cégautóadót itthon!

Személy szerint értem a logikát – de mégis furcsa ez az egész -, és a blogbejegyzésben az is le van írva, hogy milyen rituáléja van az adatok begyűjtésének és az adó bevallásának, érdemes elolvasni. Rémálom.

original

A konzekvencia számomra az, hogy mivel ez a szituáció – egyes kivételektől eltekintve – elenyésző számban fordul elő egy cég életében (pl. külföldi konferencia, ahová nem tömegközlekedéssel, taxival, (vagy ahol van) uber-rel közlekedem), a fene sem fog ezzel bajlódni, hanem sokkal inkább a fogamat szívva belenyúlok a leadózott magánvagyonnal teli zsebembe és abból fizetem a bérkocsit.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog