Könyvelőváltáskor derülnek ki a turpisságok az útnyilvántartásról

2018.03.26.

 

Ha egy adott helyzetben egy hozzáértőnek szervezzük ki valamelyik feladatunkat, hajlamosak vagyunk vakon azt hinni, hogy ha már fizetünk neki, hibátlanul végzi el a munkát helyettünk. Pedig a szakemberek is hibázhatnak (vagy egyszerűen mégsem szakemberek), és nagyon veszélyes, ha ezek a problémák csak akkor derülnek ki, amikor már túl késő…

Ügyfélszolgálati tapasztalatok alapján ez sok esetben éppen így történik az útnyilvántartás elkészítésénél. Gyakran ismétlődő történet, hogy a vállalkozó a könyvelőjével készítteti el az útnyilvántartását, és teljes biztonsággal hiszi, hogy az szabályosan és hiánytalanul készül el. Egyáltalán azt, hogy elkészül!

Ennek viszont sokszor épp az ellenkezője bizonyosodik be, amikor könyvelőváltásra kerül a sor: “az új könyvelő jobban seper”, és csak kapkodjuk a fejünket, hogy szerinte mennyi  minden hiányzik vagy hibás, amit az “előző könyvelő” elszúrt. A vállalkozó pedig összeteheti a kezét, hogy ezek nem egy NAV ellenőrzésen derültek ki, hiszen akkor nem úszta volna meg borsos büntetés nélkül.

Tapasztalataink szerint sok könyvelő – véleményünk szerint nagyon helyesen – nem is vállalja el, hogy a vállalkozó helyett készítse el az útnyilvántartást, hiszen ennek számos veszélye akad, ezért a végeredmény sok esetben közel sem kielégítő. Az egyetlen módról, amivel NAV-álló útnyilvántartást készíthet helyetted a könyvelőd, korábban itt írtunk.

Összefoglalva tehát: ne essünk abba a hibába, hogy vakon megbízunk a könyvelőnkben, és az általa készített útnyilvántartásban (hiszen a megfelelő adatok hiányában ő sem fog tudni csodát tenni), hanem inkább ellenőrizzük, vagy csináljuk meg magunk, hiszen az esetleges büntetést végül úgyis nekünk kell majd kifizetni!

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog