Ki kerülheti el jövőre az új cégautóadót?

Sikerült kormányunknak megszavaznia egy olyan salátatörvényt, amit sokan sokféleképpen értelmeznek. Alapvetően az biztosnak tűnk, hogy a cégautókra meg kell fizetni mindenképp az új cégautóadót 2009. február 1.-től, de magánautókra el lehet kerülni ezt, ha kiküldetési rendelvénnyel számoljuk el a költségeket (útnyilvántartás ennek az alapja)! Könnyebbség az, hogy ezentúl el lehet számolni a munkába járást is, ez is sokakat sarkall majd kiküldetési rendelvény írására! Rossz hír az EVÁ-soknak, hogy Nekik is meg kell fizetni a cégautóadót, kivéve az eva-s és az átalánydíjas egyéni vállalkozónak.

A megfejtendő kérdés még az, hogy vajon ezentúl minden autóra kell-e útnyilvántartást vezetni (cégautósoknak cégautóadó mellett is!) vagy csak a magánautósoknak, akik el akarják kerülni az új cégautóadót!

Egyre több szakmai forrásból halljuk azt, hogy KELL útnyilvántartást vezetni cégautókra a költségelszámolás miatt ezentúl (gyakorlatilag többeknek mint idáig), erre az értelmezésre jutott az egyik megyei APEH is… már megkértük a hivatalos állásfoglalást, amint megkapjuk, közölni fogom itt!

Mazsolázzunk a héten megjelent infók közül:

1. Államtitkári tájékoztató a cégautóadóról >>>klikk ide

2. Adónet.hu arról, hogy ezentúl a kiküldetési rendelvény nem csak munkaviszonyban alkalmazható, hanem minden kifizető élhet vele! >>>klikk ide

3. A Magyar Közlönyben kihirdették a törvényt (48. oldal), viszont nincs benne, hogy eltörölték a 70. §-t, ami az útnyilvántartást szüntetné meg… tehát kell útnyilvántartás?! >>>klikk ide

4. Egyik Ügyfelünk küldte Pénzügyi- és Könyvszakértői szolgáltatójától kapott körlevelet, melyből idéznék:

"A véglegesített szabályozás egyes szabályainak együttes értelmezéséből ugyanis az derül ki, hogy a törvényalkotók a cégautóadó szabályozásával nem hogy kedvezni, hanem nehezíteni szándékoztak e területen a vállalkozók sorsán. Azzal ugyanis, hogy a személyi jövedelemadó törvény természetbeni juttatások szabályozásai közül kiemelték a cégautó adózást, így azt feltétel nélkül kötelezővé tették. Ugyanis az új szabályozás nem teszi elkerülhetővé a cégautó adó megfizetését abban az esetben, ha olyan útnyilvántartást vezetnek, amely a kizárólagos hivatali célú használatot bizonyítja, vagy a magáncélú használat ellenértékét a magánszemély számla alapján megtéríti a gépjárműt rendelkezésre bocsátó kifizetőnek. Sőt, tekintettel arra, hogy a cégautóadóra vonatkozó szabályozást kivették az Szja törvény természetbeni juttatási szabályozási blokkjából , így a törvény úgy is értelmezhető, hogy a magáncélú használat után a kifizetőnek adott esetben meg kell fizetnie a természetbeni juttatások általános közterheit. Ennek alapján az útnyilvántartás mindenképpen vezetendő és a magáncélú használat célszerűen kizárandó, vagy kiszámlázandó (Szja tv. 70.§)"

A fentiek miatt hatalmas érdeklődés van az útnyilvántartó (egyben kiküldetési rendelvény) programunk iránt, amit igyekszünk minél hamarabb feldolgozni. Türelmet kérünk mindenkitől, mert mindenkinek sok kérdése van, és ezen kérdések pontos megválaszolása miatt lassabban haladunk. Remélem, hogy a fenti infók sokaknak segítséget jelentenek, újabb információkkal és ötletekkel hamarosan jelentkezem!

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 017
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog