Jobban megéri a cégautót bérelni mint megvenni!

2012. január 1.-től uniós nyomásra ismét vissza lehet igényelni a lízingelt, vagy tartós bérletbe vett cégautók után az ÁFA-t. Ez ma már 27%, így a legtöbb esetben ez nagyobb megtakarítást eredményez a cégeknek, mint 2009 előtt a “régi” cégautóadós rendszerben, amikor útnyilvántartással a cégautóadót lehetett megspórolni.

2009-től cégautók esetében a cégautóadót mindenképp be kell fizetni, de autóvásárláskor az ÁFA nem levonható, míg a bérlet vagy lízing esetén már igen, nem beszélve arról, hogy a szolgáltatást igénybe vevő cégeknek nem áll a pénzük az autóflottában, tehát jelentős mennyiségű “cash-flow” felszabadul, csak útnyilvántartással kell igazolni a cégautók használati arányát.

Forrásaink szerint ezért most egyre népszerűbb a tartós bérlet vagy a nyílt végű lízing, utóbbi esetében a lízingbe vevő szabadon dönthet a lízingidőszak végén az autó további sorsáról: megtartja azt vagy visszaadja.

A kis- és közepes kategóriájú autók esetében a lízingdíj nettó 60-100 ezer forint között mozog havonta, jellemzően ezeket az autókat többen, és kizárólag céges célokra használják, így az útnyilvántartás segítségével általában az ÁFA 100%-a visszaigényelhető, azaz havi 16-27 ezer forint.

A vezetői autók esetében a havi nettó 180-200 ezer forintos kategória a menő, de határ a csillagos ég. Itt viszont engedélyezni szoktak (maguknak) magánhasználatot is, így az útnyilvántartás segítségével az ÁFA 80%-át javasolt visszaigényelni, azaz kb. 43 ezer forintot, ami a mai gazdasági helyzetben bizony nem kis tétel…

Összességében elmondhatjuk, hogy manapság az amúgy is kisebb készpénztartalékokat nem érdemes autóvásárlásra fordítani – inkább visszaforgatni a bevételszerzésbe – pláne, ha most a lízingkonstrukciókkal jelentős ÁFA-t tudunk megspórolni a válságban kiöregedett autóflottánk lecserélésekor.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
26 527
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog