Hogyan változott a kiküldetés fogalma?

Pörögnek nyáron is az adóváltozások, 2016. augusztus 1-jén módosult a kiküldetés fogalmának meghatározása.

Eddig a munkáltató által elrendelt, a munkaszerződésben rögzített munkahelytől eltérő helyen történő munkavégzés számított kiküldetésnek, amit kiküldetési rendelvényen lehetett elszámolni ha a munkavállaló a magánautóját használta.

Most kiküldetésnek a munkáltató által elrendelt hivatali, üzleti utazást kell tekinteni. Ilyen minden, a jövedelem megszerzéséhez szükséges utazás, ha az a munkáltató tevékenységével összefüggő feladat miatt merül fel, és továbbra is kiküldetési rendelvényen lehet elszámolni magánautó használata esetén.

A fogalom pontosításával egyértelművé vált a kiküldetés értelmezése a személyi jövedelemadó szempontjából olyan foglalkozások (fuvarozók, ügynökök stb.) esetén is, ahol a munkaszerződésben a munkavégzés helyeként jellemzően az ország egész területét, annak bizonyos régióját vagy akár egy földrészt jelölnek meg.

A munkába járás, a lakóhelyről a munkáltató székhelyére, telephelyére oda- és visszautazás ugyanakkor nem tekinthető kiküldetésnek.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2020első számúüzleti influenszere