Háztulajdonosoknak: akcióterv tolvajbanda hatástalanítására 1 napon belül

A napokban épp a garázsban tevékenykedtünk, amikor egy ismeretlen autó állt meg a házunk előtt. Kipattant belőle 3 rosszarcú emberke – furcsán és idegesen tébláboltak -, láthatóan fedni akarták igazi céljukat, miközben “dikkmán csináljád má”-val bátorították egymást.

Előkerült egy telefon, amivel elkezdték az autójukat fényképezni, miközben ide-oda forgolódtak vele.

Nem vagyok paranoiás – ezért nem küldtem el Őket a fenébe -, de azért jól megnéztem a társaságot.

Fejemhez csak akkor kaptam, amikor ezek elmentek és a szomszéd odafutott a kerítéshez, hogy “Ákos, ezek nem az autót, hanem a házadat fényképezték körbe és a kamerákat! Amikor hátat fordítottál, akkor mindjárt az autóról félre billentette a fényképezőjét!”.

Mekkora birka voltam, hogy nem álltam ott végig!

Szerencsére a Gödön illetőségű Dunakeszi Rendőrkapitánynak volt anno egy jó ötlete, hogy a helyi újságon keresztül közzétette azt a mobilszámot ami mindjárt a helyi járőrnél csörög. Fel is hívtam (el van mentve), aki látszólag ráugrott az ügyre – mert előfordul az ilyen felderítés betörés előtt -, de nem tudott a helyszínre jönni, mert “épp máshol volt dolga”. Azért a rendszámot igyekeztem visszaidézni, ráadásul kevés olyan autó szaladgál a környéken – így ígéretet kaptam, hogy figyelni fogják az autót és a bandát – le is jelentette az ügyeletes tisztnek.

Én azért nem bízok semmit a véletlenre, otthon hadiállapotot hirdettem:

 • értesítettem a szomszédokat, hogy figyeljenek
 • riasztós járőrszolgálattal beszéltem a várható eseményekről
 • ajtókat-ablakokat zártuk, nem használt helyiségek beriasztva
 • fizetett facebook hirdetéssel köröztettem az autót ismerőseim körében
 • kutyákat garázsba éjszakára (nehogy elkábítsák őket)
 • állandó élő kameraképek kitéve TV-re

Mivel a járőr foglalt volt, autóval körbejártam a környéket, hogy megtaláljam az autót:

 • helyi gumishoz beszóltam, hogy ismerik-e és figyeljenek – ott a környék megfordul
 • próbáltam körbejárni a helyi lebujokat ahol az ilyenek tanyázhatnak – nem nagyon volt ilyen, tehát jó környék  :)
 • orvosi rendelő, önkormányzat parkolója (segélyért állnak sorba)
 • vasútállomások
 • közértek környéke, stb.

Nagyon jó érzés volt, ahogyan a körbejárt emberek reagáltak: összefogásról és támogatásomról biztosítottak!

Az autót keresve a körutamon – felpörgött lelki állapotomba – sikerült a helyi traffipaxba is beleszaladnom 50 helyett 78-al, és ha már ott voltam, akkor megkérdeztem a rendőrt, hogy nem látta-e az autót, de nem. Viszont a sztori már 30.000 Ft-ba fájt így – de akkor ez nem érdekelt – a cél nemesebb volt.

Utána esett le: nahát, csak nem ezért a fontos feladatért nem jutott az én ügyemre autó?

Traffipax után stratégiát váltottam – és inkább megálltam helyi forgalmas csomópontokhoz -, minthogy én szaladgáljak körbe, így 1-1 órákat álltam a vasútátjáróban, közértek előtt, főút mentén – de semmi.

Feladtam a dolgot, így indultam haza, amikor – na ki jött velem szembe?

Igen, az az autó amit kerestem – benne 2 olyan arccal mint akik nálunk jártak!

Mindjárt megfordultam és követni kezdtem.

Ez az autó volt az
Ez az autó volt az

A főúton még nem voltam feltűnő, de amikor kirakta a haverját egy olyan utcában ahol a fél utca az utcán élt (volt) és csak én voltam fehér meg mindenki engem bámult vasvillával a kezében – meg egyáltalán összesen az a 2 autó volt az utcában – akkor már éreztem, hogy észrevett :)

Egyedül ment tovább, én pedig mögötte, közben pedig értesítettem a járőrt, hogy megvan az autó, de az még mindig “nem tudott a helyszínre jönni”, viszont megadta a körzeti megbízott számát, akik 3 perc alatt a helyszínre érkeztek egy civil autóval.

A rendőrökkel való beszélgetés alatt az alsógödi vasútállomásnál kötött ki barátunk (azért nem volt rossz ötlet ilyen helyeken keresnem korábban), mielőtt bement volna a közértbe jól megnézett magának…

Én leparkoltam az autója mögött, a rendőrök meg egy kicsit mellette – és tekintetünket a kisközértre szegezve vártuk, hogy kijöjjön. 10 perc után a rendőrök megunták, bementek, de a fickó már nem volt ott!

Nem értettük, hogy léphetett meg, a rendőrök körbejárták a mellette lévő kis üzleteket, de semmi.

Eltelt vagy fél óra – miközben én a lehetséges menekülőutakat kerestem a közért mögött – amikor a rendőrök megjelentek egy nyomtatott papírral.

Állítólag az történt, hogy a gyereket megtalálták a közért melletti netkávézó legmélyebb bugyrában “jáj engem követett egy nagy Volvós” – akivel kinyomtattatták a telefonján lévő képeket – és ott voltak a fotók amik a házam előtt készültek!

A sztori az volt, hogy Ők csak az autójukat akarják eladni, és a putri nem jó háttér az Astrának, ezért kerestek egy szép házat ami előtt jól mutat…

Mindenesetre a képek Őt igazolták, mert kompromittáló rész nem volt rajtuk – de az is lehet, hogy azokat törölte amikor forróvá vált a talaj – így megnyugodva tértem haza, és a hadiállapotot is csak készültségre csökkentettem…

Ha a gyerek igazat mondott és nem tolvajok, akkor sem árt néha egy ilyen (had)gyakorlatot kivitelezni, ahol kiderül, hogy kire-hogyan számíthat az ember, és átgondolja, hogy milyen további biztonsági lépéseket kell megtennie hasonló esetek lehetőségének jobb kivédésére, én is további modulokkal fogom bővíteni az amúgy sem elavult riasztórendszeremet.

Ha pedig hazudott, akkor pedig azért érte meg ez az 1 napos “kaland”, mert most tudják, hogy kit fog elővenni elsőként a rendőrség ha mégis történne itt valami, így jó eséllyel eltakarodtak a környékről…

Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek akik beszálltak a keresésbe (facebook olvasóim és Gumicentrum Göd), köszönet az alsó- és felsőgödi körzeti megbízottaknak akik gyorsan ott teremtek és hatékonyan megfogták a keresett személyt, melynek hatására pár órán belül egy ügy sikeresen lett felgöngyölítve.

Külön köszönet a Dunakeszi Rendőrkapitánynak (Tóth Csaba r. alezredes Úrnak) aki bevezette és sikeresen működteti Gödön (is) a mobilon közvetlenül elérhető rendőröket és láthatóan motivált az állomány is… azért a traffipaxbefizetésemnek nem örülök.

DisplayPicture.ashx
Ez pedig én vagyok bűnüldözés közben :)

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
26 526
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog