Gépjármű lízing és bérlet első Áfa elszámolása

Az elmúlt évek tapasztalata alapján azt már tudjuk, hogy céges személyautót sok szempontból előnyösebb készpénzes vásárlás helyett valamilyen bérlet-vagy lízing konstrukcióban beszerezni, főleg azért, mert így útnyilvántartással az Áfa jelentős része visszaigényelhető, ráadásul a cég likvidebb is marad.

Azt is tudjuk, hogy a futamidő alatt, minden hónapban az útnyilvántartás alapján a céges utak arányában lehet visszaigényelni az adott havi Áfa-t, de mi van a beugróval?

emerg-e
Nemrég akadtam az Önadózó cikkére, amit érdemes végigolvasni, de különösen a befejező bekezdést ajánlom:

“Alapvetően javasolható, hogy az adóalany az első hónapban olyan mértékű magáncélú használatot mutasson ki, amilyen mértékűnél magasabbat a további hónapokban nem fog kimutatni. Ha az első hónapban kimutatat 30%-os magáncélt, majd a bérlet további időszaka alatt ennél kevesebbet (20-29%) mutat ki, akkor az első havi 70%-os levonási részt a későbbiekben nem kell módosítania.”

Ez persze a legkonzervatívabb, egyben a legkényelmesebb és legbiztonságosabb módszer, de biztos akadnak bevállalósabb, nagyobb visszaigénylők is – kockáztatva egy azonnali NAV ellenőrzést…

A lényeg, hogy legyen útnyilvántartásunk minden hónapra vezetve, és senki ne járjon úgy, mint múlt pénteki Ügyfelünk, hogy “ma délutánra kéne bepótolnom fél évre visszamenőleg lízing ÁFA miatt, kéri a NAV…”.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog