Még mindig kell az útnyilvántartás, ha nem akarsz ráfizetni az ÁFA elszámoláskor

2020.03.17.

A Flottautó is azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy útnyilvántartás vezetése mellett az üzleti utak arányában igényeljék vissza a bérleti- és lízingdíj ÁFÁ-t.

Útnyilvántartás vs. átalányadó

A többek között flottakezeléssel, tartós bérlettel és nyílt lízinggel foglalkozó cég tapasztalatai szerint az 50%-os átalány-elszámolás nem mindenkinek kifizetődő, mert akár több millió forinttól eshet el a vállalkozás. Lízing ÁFA kalkulátor ITT.

A tapasztalatok szerint a cégautók üzleti célú használata 80-90%. Így az 50%-os átalánnyal megspórolt papírmunka komoly összegektől foszthajta meg a vállalkozásokat, és most a koronavírus kapcsán minden Forint számítani fog!

GPS alapú útnyilvántartás?

A lízingcég kiemeli, hogy bár sok ügyfelüknél van autóba szerelt GPS, de ezek az adatok útnyilvántartásként nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak.  A legtöbb GPS szolgáltatás nem rögzít olyan adatokat, amire az elvárás szerinti útnyilvántartáshoz szükség van. Ráadásul rengeteg munkával jár ezeknek az adatoknak a pótlása.

lízingcég is az útnyilvántartást ajánlja

A Flottautónál a legjobb megoldásnak mobil alkalmazással kiegészített online útnyilvántartó program használatát látják. Ebben minden jogszabályokban előírt adatot könnyen és gyorsan lehet rögzíteni, hogy a NAV elvárásainak is megfelelő útnyilvántartás készüljön.

A RoadRecord online útnyilvántartó programmal havonta csupán 7 perc alatt elkészítheted a NAV-álló útnyilvántartásod.

A programhoz tartozó mobil alkalmalmazással akár automatikusan rögzítheted, hogy merre jártál. Az egyedülálló útajánlás funkció segítségével pedig könnyen pótolhatóak a hiányzó utak is.

Sőt, külső adatforrásból (GPS, Excel, számlázó program, MiniCRM) származó adataidat a programba beimportálva elvárás szerinti útnyilvántartást szerkeszthetsz.

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 177
Olvasók száma
2023első számúüzleti influenszere