Fizettethet cégautó adót az APEH – csupán vélelmezés alapján?

Igen! Sokan hiszik azt, hogy elég útnyilvántartást vezetni… azokról már nem is beszélek, akik annyira lazán kezelik a kérdést, hogy elmaradásuk van… az APEH-nak még ez sem elég: ha a cégautókra nincs külön megtiltva a magánhasználat, akkor az APEH vélelmezheti a magánhasználatot (útnyilvántartás esetén is) és már akkor fizettethet cégautó adót! (meg persze büntetést)

Mennyit? Ennyit! Számítsd ki itt!

Kemény? Akkor olvasd el a törvényt hozzá!

Magáncélú használat – Szjatv 70.§ (1)

A személyi jövedelemadóról szóló törvény a cégautó tulajdonképpen bármely személyes célú használatát magáncélú használatnak minősíti.  A személyes használatok között a törvény külön megemlíti a lakóhely és a munkahely közötti cégautós közlekedést (a bejárást munkahelyre, székhelyre vagy telephelyre, illetve a hazatérést). Nem számít viszont személyes használatnak a cégautó székhely és lakóhely közötti használata hazai vagy külföldi kiküldetésben, kirendelésben vagy külszolgálatban.

A személyes célú használat megállapításához bármilyen dokumentumot és körülményt alkalmasnak tekint a törvény – ezek közül a tárolás helyét, a belső szabályzatot, szerződést, útnyilvántartást meg is nevezi –, s  közömbösnek tekinti, hogy a magánhasználat állandó vagy eseti jellegű (azaz csak időnként fordul elő, az adott hónapban akár egyetlen alkalommal is).

Lényeges változás 2004. január 1.-je óta, hogy az adókötelezettséget a törvény szerint nemcsak az alapozza meg, ha a cégautót bizonyíthatóan magáncélra használják, hanem az is, ha nem bizonyítható ugyan, hogy magáncélra használják, de akár használhatják is, mert a magánhasználatot nem tiltották meg például belső szabályzatban, munkaszerződésben.

De van megoldás, a RoadRecord segít! Itt letöltheted a cégautóhasználati utasítás mintáját, amivel egy rakás büntetést megspórolhatsz!

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 029
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog