EVA-s cégnek KELL útnyilvántartás?

A rövid válasz: nem. Ezt mondja a törvény is:

Cégautóadó-mentes vállalkozások – Szjatv 70.§ (8) f)-g)

Nem kell cégautóadót megfizetni az olyan személygépkocsi után, amelyet

  • átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó üzemeltet;
  • vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó üzemeltet, kivéve azon időszakot, amelyre az autó után értékcsökkenési leírást, bérleti (lízing-) díjat számol el;
  • evás egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság üzemeltet (függetlenül attól, hogy utóbbi jogi személy vagy nem jogi személy).

De mit mond a tapasztalat (APEH)?

KELL!

Megtörtént eset.

Az elmúlt 4 évben EVA-s cég idén januártól visszaállt normál adózásra.

Az APEH a visszaállítási határozatot csak február végén küldte ki, ezért úgy döntött, hogy berendeli ellenőrzésre az evás időszak előtti utolsó év könyvelését, és abból megállapítja, hogy mennyi költséget számolhat el idén az első két hónapban.

És itt jön a para: A (volt) EVA-s cég, evássá alakulásának megelőző időszakát is leellenőrizték – természetesen az akkor (is) használt autók útnyilvántartását is beleértve!

Tehát EVÁSOK FIGYELEM!

El kell kezdeni bepótolni az elmaradt útnyilvántartásokat, mert az EVA-vá alakulás nem véd meg! Itt kaphatsz hathatós segítséget! :)

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
26 545
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog