Megfelelő adatbeállítások nélkül nincs NAV-álló útnyilvántartás!

2018.02.20.

 

Az elmúlt időszakban az ügyfélszolgálaton észrevettünk egy gyakran előforduló problémát a RoadRecord használatával kapcsolatban, amiről érdemes beszélni. A témával már korábban foglalkoztunk egy blogbejegyzésben, de úgy gondoltuk érdemes még egyszer megelőzésképpen átbeszélni a részleteket:

Vannak esetek, amikor a felhasználóink azért nem tudnak helyes útnyilvántartást készíteni a programunkkal, mert az első használat során, az autók és a partnerek felvételénél hibás adatokat rögzítenek. A program a későbbiek folyamán ezekkel a hibás adatokkal számol, és az útnyilvántartás nem felel meg a valóságnak.

Márpedig rossz útnyilvántartás esetén a NAV sajnos nem tesz kivétel aközött, hogy valaki szánt szándékkal vagy figyelmetlenségből hibázott, kiszabja a büntetést. Ezért vizsgál a programunk számtalan logikai ütközést, hogy a figyelmetlenségekből adódó hibák kockázatát csökkentse, ám az olyan elírások esetében tehetetlennek bizonyul, amikor valaki már az alapadatokat pontatlanul veszi fel. Márpedig a NAV-álló útnyilvántartás készítéséhez elengedhetetlen az alapadatok helyes rögzítése!

A program  megannyi mezőt a beállításoknak megfelelően automatikusan kitölt, de vannak olyan értékek, amiket a program első használatakor a felhasználónak kell megadnia. Vegyük át pontosan mik azok az adatok, amiknél a helyes paraméterezésre kiváltképp figyelni kell:

Gépjármű tulajdonosa

Lehet ez az autó tényleges tulajdonosa, vagy lízingelt autó esetén a lízingbe vevő céget kell megadni.

Napi indulás és érkezés

Alapértelmezett indulási és érkezési helyszínt kell választanunk, ami általában céges telephely, vagy különleges esetben lehet a vezető lakása. Ezt helyet az autó adatlapjának kitöltése előtt a partnerek fülön rögzíteni kell, hogy a legördülő listából ki lehessen ezen a ponton választani.

Fogyasztási norma

A fogyasztási normánál számolhatunk alapnormával, vagy alapnorma átalánnyal. A korrekciós tényezős alapnorma csak abban az esetben választható, ha rendelkezésünkre áll egy hivatalos adat, ami igazolja az autó fogyasztását. Ellenkező esetben válasszuk az alapnorma átalány lehetőséget. Itt hengerűrtartalom szerint kell kiválasztani a megfelelő opciót.

Nagyon figyeljünk rá mit választunk, ugyanis ezt a program nem tudja felülvizsgálni, viszont csúnya büntetést lehet bezsebelni abban az esetben ha nem az autónknak megfelelő értéket választjuk ki!

Valós fogyasztási érték

Azt az értéket kell beírni amit használat során tapasztalunk. Ebből az adatból fogja a program számolni a két tankolás között megtehető utat.

Napi indulás és érkezés időpontja

Meg kell adni egy általános indulási és érkezési időpontot, amivel utána az automatizmus dolgozik, ám ezt érdemes a munkakörödnek, és az adott napi a menetrendednek megfelelően módosítani. Például ha te futár vagy nem életszerű, ha napi 40 km és 400 km esetén is ugyanaz az indulási és érkezési idő szerepel az útnyilvántartásodban, ám ha a munkád része az is, hogy a partnernél időt töltesz el, ugyanez az állítás akár igaz is lehet.

Tehát az általános indulás és érkezés időpontjának beállítása után a későbbiekben figyelj arra is, hogy ez az érték lehetséges, hogy módosításra szorul, hogy az adott nap tevékenysége és a megtett út is összhangban legyen a napi indulás és érkezés időpontjával.

Ha te már túl vagy ezeknek az adatoknak a rögzítésén, akkor is érdemes most átnézned, hogy nálad minden rendben van-e a beállításoknál, hogy biztosan NAV-álló legyen az útnyilvántartásod!

Ha további segítségre van szükséged, nézd meg az alábbi videót, vagy keresd fel az ügyfélszolgálatunkat!

Screenshot 2016-09-07 10.09.36

 

 

 

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog