Érdekes statisztika az útnyilvántartás iparágából

Rendszeresen készítünk felméréseket különböző dolgokról, nemrég arra voltam kíváncsi, hogy a piac milyen százalékban használja meglévő útnyilvántartó programját.

Magyar sajátosság, hogy – legyen szó bármilyen termékről – a fogyasztók jelentős része a puszta vásárlás tényével önigazolást gyakorol, és azt hiszik, azzal, hogy mondjuk megvettek egy útnyilvántartó programot (bevették a RoadRecord pirulát), azzal le van tudva az útnyilvántartás problémája is, holott a program nem jutott el még a telepítésig sem…

Ebben a felmérésben kiderült, hogy a vásárlóinknak az 55%-a használja rendszeresen a programunkat – ami elég kiábrándítónak indult, sokkal többre gondoltam…

Azonban felmérésünk egy tőlünk független csoportot vizsgált, amiből kiderült a többi útnyilvántartó program használati értéke is, azokkal a számokkal szemben már más volt a leányzó fekvése: kivétel nélkül minden program sokkal rosszabbul vizsgázott ebben a kérdésben, a legrosszabbul a legnagyobb konkurensünk járt: az Ő programját a vásárlóinak mindössze 5%-a használja!

Erre szoktam mondani, hogy el lehet adni olcsó útnyilvántartó programokat, de aztán hamar kiderül a használati értéke a dolognak, és a felhasználók csalódása ilyenkor a legnagyobb kár.

Véleményem szerint a válság egyik pozitív mellékterméke, hogy az emberek a használhatóbb termékek vásárlása mellett döntenek, de még sokan nem értették meg, hogy mit jelent az, hogy az "olcsóbb sokszor sokkal drágább".

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 029
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog