Ehhez talán még Vágó István is a közönség véleményét kérné ki: GPS és Internet

Egy barátommal való egyik beszélgetés közben (Navigációs szoftverekről beszélgettünk) arra lettem figyelmes, hogy Ő – bár aktívan használja mindkettőt – nem is igazán érti a GPS és az Internet fogalmát pontosan, egyszerűen keveri a szerepüket a felhasználásban.

Szépen elmagyaráztam Neki, de azóta – direkt figyeltem – megdöbbentően sokan vannak így, tehát hátha hasznos Neked is.

Kezdjük a GPS-el. Alapvetően ezt arra találta ki az Amcsi hadsereg, hogy pontosan meghatározhassák egy adott pont helyzetét. Ehhez fellőttek műholdakat, melyek jeleket sugároznak a földre. Az okostelefonunkban vagy GPS navigációnkban található GPS vevőnek pedig egyszerre kell érzékelnie pár műhold jelét, hogy abból kiszámíthassa a pontos szélességi- és hosszúsági fokokat – és már meg is van a pozíciónk!
Itt jön az egyik tévhit: ez nem oda-vissza kommunikáció, hanem csak egy egyirányú jelszórás a műholdak részéről, és a GPS vevők csak olvassák ezeket a jeleket pont úgy,  mint a közönséges rádiók a rádióadást. Tehát ehhez nem kell se Internet, se semmi más, csak olyan helyen lenni, ahol az eszközünk rálát több műholdra.

gpss


Amikor megvan a GPS pozíciónk, az csak egy buta adat, attól még az okostelefonunk nem tudja, hogy melyik városban, utcában vagyunk. Ehhez kell az Internet, hogyha pl. Google Maps-et használunk, akkor az Interneten keresztül (tehát így semmi köze a GPS műholdakhoz, és ez már kétirányú kommunikáció) elküldi a Google szerverére a GPS helyzetünket, mely szerver tudja, hogy azon GPS pozíció alá milyen térképet kell rajzolnia – ezt a térképrészletet tölti le gyorsan a telefonunk -, és innen derül ki számunkra, hogy pontosan milyen címen is vagyunk éppen!

Az ilyet nevezik online térképnek, a Google Maps, az Apple Maps, a Waze, stb. az mind online térkép melyeknek közös jellemzőjük, hogy egyszerre kell Internet és GPS kapcsolat ahhoz, hogy navigációra használhatóak legyenek.

Az úgynevezett offline térképeket már előzőleg letöltjük az Internetről vagy eleve a készülékkel vesszük, így a navigáláshoz nem szükséges állandó Internetes kapcsolat, elég a GPS műholdak “olvasása”, mert a GPS koordinátákból az adott készülék a feltelepített – általában valamilyen komplett régiós térkép adatbázisából – rendelkezik mindennel ami kell ahhoz, hogy a pozíciónk “alá rajzolja” a térképet és már navigálhatunk is.

Okostelefonon jellemzően ilyen az iGO térkép, de ilyen az összes Garmin, TomTom és egyéb navigációs célkészülék is, de az autók gyári navigációja is ilyen.

A fentiekből adódik, hogy az online térképek általában jobbak navigáláshoz, mert mindig a legfrissebb térkép- és közlekedési információt tartalmazzák, hátrányuk, hogy állandó Internet kell hozzá, ezért jobban merítik az akksit és külföldön nagyon drága a roaming Internet vagy állandóan helyi SIM kártyát kell venni ami különösen több országon való átutazáskor macerás.

A viszonylag új offline navigációs készülékek már fel vannak szerelve TMC rádiós jelfeldolgozókkal, melyek sima FM rádióadáson keresztül térképfrissítéssel nem, de közlekedési információkkal már tudják optimalizálni a navigálást.

Melyiket használjuk?

Legjobb ha mindkettő van, tehát az okostelefon rendelkezik Internet előfizetéssel, de azért a rend kedvéért ott figyel egy offline iGO is… :)

Hogy egy picit az okostelefonos útnyilvántartó alkalmazásunkat is futtassam, egy érdekes, hibrid megoldásunkra vagyunk büszkék. Ugyanis ez a technológiánk működik offline és online módban is!

Lényege, hogy a Windows-os útnyilvántartó programunkból – ami ugye beépített offline térképen tárolja a partnerek helyzeteit – átszinkronizáljuk egy gombnyomással felhőn keresztül az okostelefonos alkalmazásba a partnereket és pozíciójukat, így ha egy partneredhez érkezel, akkor még Internet nélkül is felismeri a meglátogatott partnered, mely látogatást mindjárt rögzíthetsz is!

Ha olyan partnert látogatsz ahol még nem jártál, akkor a telefonon rögzíteni lehet azt – és itt jön a lényeg – ha van Internet, akkor a térképkijelöléskor még a címet is kiolvassa a Google térképből, ha pedig nincs Internet – akkor ugyan a címet Neked kell bepötyögnöd -, de a GPS koordináták alapján mentjük el a partner helyzetét, hogy amikor az új partnereidet és útjaidat hó végén visszaszinkronizálod az asztali programodba, akkor az tuti felismerhető és elhelyezhető legyen offline térképünkön a további pontos útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény elkészítése céljából!

Ugye milyen egyszerű?

Egyszerűen imádom ezt a technikát! :)

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
26 527
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog