Egy programfunkció felnagyítva: távolságszámítás és ajánlásos opció cégautókra

Teljesen mindegy, hogy az útnyilvántartást/kiküldetési rendelvényt manuálisan vagy automatikusan szeretnénk a programmal elkészíteni, a távolságszámítás biztosan automatikus a beépített digitális térkép segítségével. Csak annyi a teendőnk ehhez, hogy rögzítsünk minden olyan pontot, amit a nyilvántartásban szerepeltetni kívánunk, az ezek közötti távolságokat a program 100 m-es pontossággal kiszámolja helyettünk. Így városon belüli utak elszámolására is tökéletesen alkalmas!

A manuális elkészítés tehát nem azt jelenti, hogy minden adatot nekünk kell megadni, ez csak annyiban tér el az ajánlásos opció használatától, hogy a meglátogatott partnereket és a látogatási sorrendet nekünk kell a kívánt napokra rögzíteni. De a program elvégzi a távolságszámítást, a beállított fogyasztási norma, APEH üzemanyagár (és magánautó/céges magánút esetén a 9 Ft/km-es karbantartási költség) figyelembe vételével már ki is számolja nekünk, hogy a rögzített utak alapján ez milyen költséggel jár.

Na de mi is az az ajánlásos opció? Az elnevezés abból ered, hogy a program képes az autóhoz rendelt partnerek – és egyéb előzetes beállítások alapján – egy útvonalat ajánlani a hónapra. Különböző paraméterezés szükséges céges, illetve magánautó esetében, illetve az ajánlás alapja is eltérhet. De mindkét esetben figyelembe veszi a program a hétvégéket, ünnepnapokat, szabadnapként beállított napokat.

Lássuk először a céges autó ajánlásos opcióval történő nyilvántartásának elkészítéséhez szükséges paramétereket, beállításokat (még van pár finomítási lehetőség, nézzük az alapvető dolgokat):

  • Legyen meg a partnerlistánk (ezek közül fog a program válogatni)
  • Állítsuk be, a rögzített pontok közül inkább a közelebbi, vagy a távolabbi pontokat vegye-e figyelembe a szoftver (általános beállítás is választható)
  • Mivel céges autó esetében minden egyes futott kilométert le kell fedni, állítsuk be az előző és az aktuális hó végi óraállást (a kettő különbsége fogja jelenteni a hónapra előírt távolságot)
  • Rögzítsük a tankolási adatokat (legfőbb ellenőrzési pont egy APEH ellenőrzés során), így ha itt a helyet és az időpontot, és a tankolt mennyiséget jól adjuk meg, nem lehet baj! A tankolások rögzítésénél, ha esetleg nem áll rendelkezésre a pontos óraállás, hagyatkozhatunk a program által kalkulált értékekre is, csak az a fontos, hogy a fogyasztási adatokat jól adjuk meg!
  • Szintén adjuk meg a programnak, melyek azok a pontok, amiket még mindenképp szerepeltetni kívánunk egy adott napon a nyilvántartásban (autóhoz köthető dokumentumok, de nem tankolási számlák alapján)
  • Rögzítsük a szabadnapokat (azaz állítsuk be, mely napokra nem szeretnénk útvonal-ajánlást)
  • Kérjünk egy ajánlást (a program még a távolságok minimális korrekcióját is elvégzi annak érdekében, hogy pontosan az előírt távolságra készüljön a nyilvántartás)
  • Ellenőrizzük, megfelelő-e ez így nekünk, ha nem, kérjünk egy újabb ajánlást vagy módosítsunk manuálisan, ha szükséges

Nyomtassunk, és kész is! :)

A következő bejegyzésben megnézzük a példát magánautóra is!

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 029
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog