Cégvezetők, marketingesek ezeket a fogalmakat nem keverhetik össze!

Weboldal – mobil weboldal – mobil alkalmazás.

Habár minden nap használjuk ezeket, sokan mégsem tudják, hogy melyik fogalom melyik – és mi a jelentősége a cégükben.

Megdöbbenve tapasztaltam mostanában, hogy olyan emberek sem ismerik ezeket, akiknek pozíciójuknál fogva elvárható legyen – nemhogy ismerjék, de gondolkodjanak is benne, mint üzleti lehetőség… de amíg ezek létezéséről sem tudunk, nehéz marketingezni ezeken a csatornákon!

Weblap: ezt talán nem kell bemutatni, e nélkül nem tudok ma már semmilyen bizniszt elképzelni. Azért még mindig belefutok irgalmatlanul siralmas weblapokba, az ilyen cégekkel nem is foglalkozom tovább – nemhogy beszállítóként, de vevőként is rosszabb minőségűek (ugye a dinamikák összefüggnek az életben).

Tűrhető kategória még, ha a weblap nincs optimalizálva minden böngészőre, de az Explorer-re, Firefox-ra, Chrome-ra és Safari-ra illik.

index

Mobilra optimalizált weblap: azoknak, akiknek a vevői egyre szívesebben jönnek mobilról (gondolj bele: hotelek, kisboltok, pizzarendelés, stb.), azoknak egy nagy lehetőség a weblapjukról egy olyan butított formát csináltatni, amit ha mobilról megnyitnak, akkor a “weblap” érzékeli, hogy kis képernyőről indították el, és annak megfelelően a butított verziót jeleníti meg, ahol sokkal kevesebb, de nagyobb szöveg, nagy gombok, és csak az útonlevőknek fontos infók jelennek meg a mobilról megnyitott oldalon, így fokozva a használhatóságot és konverziót. Nem kell mindenkinek rohanni ilyet csináltatni, de akiknek kell, azok egyre jobban lemaradnak ha a konkurenciájuknak van, sokszor mobilról már nagyobb forgalom jön és ez fokozódik idővel.

Mobil alkalmazás: ez az, ami már nem weboldal, hanem az okostelefonokon letölthető program, ami ugyanúgy települ mint a sima számítógépre egy program, csak itt alkalmazásnak / applikációnak / app-nak szokás nevezni a megkülönböztetés végett. Legnépszerűbb operációs rendszerű okostelefonok az iOS (iPhone, iPad), Android, Windows Phone ahol egy vagy több virtuális üzletből lehet töménytelen mennyiségű és minőségű szoftvereket letölteni ingyen vagy kevés pénzért. 

Ezek méltán népszerűek, hiszen gyorsan és olcsón lehet hasznos alkalmazásokhoz jutni úgy mint bankolás, levelezés, naptár, időjárás, facebook – és útnyilvántartás kategóriában. Igazából a lehetőségek éppúgy végtelenek mint az asztali gépen a programok. Ezeknek világszinten nagy jövőjük van.

A mobil alkalmazás nem összekeverendő még az alkalmazásnak tűnő (okoseszközön olyan ikonnal nyílik mint az igazi alkalmazás), de mobilra optimalizált weblapon keresztül elérhető szolgáltatásoknak, mert ezek csak olcsó alternatívái az igazi alkalmazásoknak, melyekhez állandó internet kapcsolat kell és a használatuk sem annyira optimalizált. Egyetlen előnyük, hogy egyszer kell lefejleszteni és minden böngészőn működik, így a fejlesztők megspórolhatják a külön-külön fejlesztéseket.

Ebbe már sok nagy cég is belebukott (pl. facebook) – és elkezdtek mobil alkalmazásokat fejleszteni…

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
26 527
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog