Céges autó kamatmentes részletre?

Elfogtunk egy levelet: 

“Szia Ákos!

Mivel most vagyok autó vásárlásban, így az „Így mosd tisztára a céges pénzed” írásodhoz adnék némi megerősítést és kiegészítést.

Én konkrétumokat látok, mint szerződő vevő, nem szabályok alapján vélt, vagy számolt összegekről beszélek.

Amik szerintem fontos szempontok és előnyt jelenthetnek egy céges vásárlás esetén:

1.       Céges autó esetén nincs „vagyonosodási kérdés”: miből is vetted a 10 millás autót?

2.       Van olyan nyílt végű pénzügyi lízing a piacon, aminél a maradványérték: 20.000,- Ft + áfa. A végén ennyiért enyém az autó. (Ha akarom.)

3.       20-30% önerővel elindítható a művelet. Az érdekessége a következő: Kamatot a NETTÓ tőke után kell fizetni és a havi tőkerész után kell az ÁFÁ-t megfizetni. Flottánál, tartós bérletnél a teljes finanszírozás után kell fizetni áfát, így a magánhasználatra jutó áfa rész is magasabb! Én ezért sem választottam a flottát. (Meg vannak más érveim is ellene.)

4.        A visszaigényelhető ÁFA értéke majdnem ugyanannyi, mint amit kamatra fizetünk. Én konkrétan egy 60 hónapos futamidőre néztem ezeket a számokat.

Mit is jelent ez? Kifizetem: nettó tőke + kamat + (magánhasználat miatt arányosított áfa) + nettó kezdőrészlet. A visszaigényelhető ÁFÁT nem számolom, mert az megy is, meg jön is. Érdekes szám jön ki a végén: kb. ugyanannyi a fizetendő összeg, mint az autó bruttó vételára. Mintha kaptam volna egy kamatmentes részletfizetési lehetőséget magánemberként. (hisz 20 ezerért enyém a végén a verda.)
Nyilván rontja a képet a cégautó adó. De mindent el tudok költségelni, ami viszont javítja a képet. (Nem az adózott magánpénzemből fizetek.)

Üdv:”

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
26 326
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog