Cégautóadó, útnyilvántartás és kiküldetési rendelvény 2017: 4 fontos változás

2017-re jelentős könnyítést illetve előnyt kaptunk az új adócsomaggal útnyilvántartás területén:

  • Beijesztettek minket, hogy a zöld rendszámos autókra újból kell cégautóadót fizetni, amiért erős nemtetszésemet fejeztem ki egy hónappal ezelőtt, de úgy látszik, hogy belátták a hibát – vagy valaki “fentről” olvassa a blogomat és ad a véleményemre -, de az is lehet, hogy az EU intett be, ki tudja, mindenesetre köszönjük, hogy mégsem szavazták meg, és nem kell cégautóadót fizetni a zöld rendszámos autókra! Persze ez nem változás, de mivel én biztosra vettem, hogy megszavazzák, tulajdonképpen mégis az. Viszont ez mindenképp figyelmeztetés a jövőre nézve, hogy ez már nem sokáig marad így…
  • A munkába járás elszámolható költsége 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re emelkedik, hurrá! (Update: máris úgy módosították ezt januárban, hogy 9 Ft a kötelező, de a munkáltató adhat 15 Ft-ot is adómentesen)
  • A magánautó céges használatakor szintén 9 Ft/km helyett 15 Ft/km költséget lehet elszámolni, ez a kiküldetési rendelvénnyel dolgozóknak szintén nagyon jó hír! Természetesen már a RoadRecord legújabb frissítése 2017-től automatikusan ezzel az értékkel számol, előtte pedig még 9 Ft-tal. Akiknek eddig nem volt elég vonzó ez a legális pénzkivételi lehetőség a cégből, azok újból átgondolhatják a kérdést. Szerintem nagyon megéri ezzel foglalkozni!
  • Főleg, hogy lazulnak a kiküldetéssel elszámolható utak szabályai, azaz a munkába járást nem lehet kiküldetésivel elszámolni, de akik mindig máshova mennek otthonról dolgozni – mert olyan a munkájuk – azoknak már az otthon-nem székhely-otthon utakat is el lehet számolni!

“A munkáltató tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges utazás tehát továbbra is kiküldetésnek (hivatali üzleti utazásnak) minősül, változatlanul kivéve a lakóhelyről a munkahelyre történő oda- és visszautazást, azaz a munkába járást. A kiküldetés fogalmának kiegészítése viszont megoldást jelent a munkaviszonyban állók esetében arra, hogy mikor kell az egyes utakat munkába járásnak vagy hivatali üzleti utazásnak tekinteni.

A változás lényege, hogy a kivételként kezelendő munkába járás szempontjából munkahelynek csak a munkáltatónak az a telephelye számít, ahol a munkavállaló a munkáját szokás szerint végzi, de ilyen telephely hiányában, illetve több ilyen telephely esetén csak a munkáltató székhelye minősül munkahelynek. Ez azt jelenti, hogy csak azok az utak tekinthetőek munkába járásnak, amikor a dolgozó otthonról a szokásosként meghatározott munkahelyére, vagy – ha ilyen nincs, vagy több is van – a cég székhelyére, illetve onnan haza megy. Olyan esetben, amikor a munkavállalónak (például karbantartó műszerésznek) jellemzően mindig az otthonából kell a különböző telephelyekre mennie, és oda is tér vissza, az új meghatározás értelmében hivatalos úton van, vagyis nem a munkába járásra vonatkozó, hanem a hivatali, üzleti utazásra vonatkozó szabályok szerit jogosult költségtérítésre.”

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 560
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog