Cégautó lízing ÁFA elszámolás: 50%-ot átalánnyal vagy 90%-ot útnyilvántartással?

2019.01.27.

2019. január 1-jétől céges autók esetében útnyilvántartás vezetése nélkül is vissza lehet igényelni a bérleti díj, illetve a lízingdíj ÁFÁ-jának 50%-át. Könnyítésnek tűnik, de nem biztos, hogy neked is megéri.

50% vagy 90-100% lízing ÁFA visszaigénylés?

A tartós bérlettel vagy nyílt végű lízinggel üzemeltetett cégautók tulajdonosai most új dilemmával szembesülnek. 2012. január 1-je óta a tartós bérleti- és lízingdíj ÁFA-visszaigényléshez kötelező volt útnyilvántartást vezetni. Mostantól azonban választhatnak a cégek, hogy útnyilvántartás vezetése nélkül 50% átalány ÁFA levonást alkalmaznak, vagy továbbra is vezetnek útnyilvántartást és az üzleti útjaik arányában igényelik vissza az ÁFÁ-t.

Nem kötelező az 50%-ot választani!

Még akkor sem, ha egyes könyvelők indokolatlan esetben is az átalány választását ajánlják. A könyvelőknek valóban egyszerűbb így a dolguk, viszont ők nem a saját, hanem az ügyfeleik pénzével játszanak és akár több millió forint ÁFÁ-t vesznek ki ügyfeleik zsebéből…

Az 50 százalékos átalány-elszámolást akár burkolt adóemelésnek is tekinthetjük, a lustaságért cserébe. Hiszen mindenki tudja, hogy a legtöbb céges autót 80-90-100%-ban céges utakra használják (nyilván vannak kivételek)!

Pedig az átalányszámítás mellett a vállalkozások továbbra is élhetnek az áfatörvény (Áfa tv.) 125/A §-ában biztosított választási jogukkal és az üzleti használat arányában igényelhetik vissza a bérleti- és lízingdíj ÁFÁ-ját.

Te melyik vállalkozói csoportba tartozol?

1. Akiknél eddig 0% volt a bérelt- vagy lízingelt gépjármű céges használatának aránya, azok korábban egyáltalán nem tudtak lízing ÁFÁ-t visszaigényelni. Ők az átalány-elszámolással jól járnak, mert innentől a bérleti- és lízingdíj ÁFÁ-jának 50%-át visszaigényelhetik.

2. Akiknél a céges használat aránya eddig 50% vagy attól kevesebb volt, azok most útnyilvántartás nélkül tudnak visszaigényelni ugyanannyi vagy több adót.

3. Akik bérelt vagy lízingelt autójukat több mint 50%-ban üzleti tevékenységük végzésére használták (jellemzően 80-90 vagy 100%-ban) annál nagyobbat buknak az átalány elszámolással, minél nagyobb a céges útjaik aránya és minél drágább az autójuk. Nekik megéri továbbra is útnyilvántartást vezetni és akár 90% ÁFÁ-t visszaigényelni!

lízing ÁFA átalány-elszámolás nem kötelező

Nem mindegy, hogy 50% vagy 90%!

Ha a céges utak aránya nálad is magas és/vagy nagy értékű autót bérelsz/lízingelsz, akkor mindenképpen megéri útnyilvántartást vezetned és akár 90% ÁFÁ-t levonnod!

Nézzük a számokat! Az alábbi példákban bemutatjuk, hogy mennyi ÁFÁ-t lehet visszaigényelni az 50 százalékos átalány-elszámolás választásával és mennyit útnyilvántartás vezetése mellett 90% üzleti használat esetén.

 • 10.000.000 Ft értékű bérelt vagy lízingelt céges autó esetén
  • ÁFA összege: 2.126.000 Ft
  • ÁFA 50 %-a: 1.063.000 Ft
  • ÁFA 90%-a: 1.913.000 Ft
  • A megtakarítás útnyilvántartással 850.000 Ft!
 • 20.000.000 Ft értékű bérelt vagy lízingelt céges autó esetén
  • ÁFA összege: 4.252.000 Ft
  • ÁFA 50 %-a: 2.126.000 Ft
  • ÁFA 90%-a: 3.826.000 Ft
  • A megtakarítás útnyilvántartással 1.700.000 Ft!
 • 30.000.000 Ft értékű bérelt vagy lízingelt céges autó esetén
  • ÁFA összege: 6.378.000 Ft
  • ÁFA 50 %-a: 3.189.000 Ft
  • ÁFA 90%-a: 5.739.000 Ft
  • A megtakarítás útnyilvántartással 2.550.000 Ft!

Számold ki a te autódra! Céges autó lízing ÁFA kalkulátor itt

Jól látható, hogy nagy értékű autók esetén több millió forinttól köszön el a cég, ha az átalányt választja.

Gondold át, Te mennyit tudnál spórolni, ha 90%-ot számolnál el! (Ne feledd, hogy nem csak a havidíjakra kell figyelned, ott van a tőkerész/kezdő részlet is!)

Arról nem is beszélve, hogy 3-5 év alatt egy vállalkozás életében bármi megtörténhet. Az a megtakarítási lehetőség, amelyre esetleg ma nagyvonalúan legyintünk, nehezebb időszakban komoly összegnek számíthat vállalkozásunk oldalán!

Azzal mindenki egyetért, hogy klasszikus módszerekkel (pl. excel) az útnyilvántartás elkészítése sok adminisztrációt és macerát jelenthet…

…de a havi útnyilvántartás összeállításának nem kell nyűgnek lennie, mert a RoadRecord Online útnyilvántartó programmal havonta mindössze 7 perc alatt elkészítheted! A böngészőből futó online útnyilvántartó programmal biztosan NAV-álló lesz az útnyilvántartásod, mert közel 70 féle logikai ütközést ellenőrzünk a kinyomtatás előtt. Egyszerűen, mobil app segítségével rögzítheted útjaidat menet közben, hó végén a hiányzó utakra pedig automata útajánlást kapsz és könnyedén pótolhatod az elmaradásodat is!

Ráadásul az útnyilvántartó program használata csak 1.528 Ft havonta!

Miért fizetnél feleslegesen több adót, ha ilyen könnyen megtakaríthatsz több százezer-, vagy akár több millió forintot?

Úgy gondolod, hogy magánútjaid aránya magas?

A munkába járás optimalizálásával emelhető az üzleti utak aránya és könnyen elérhető a 90% céges út! Olvasd el tippünket a témában!

És ez még nem minden…

Átalány-elszámolás mellett is kellhet útnyilvántartás?

A könyvelők és az adótanácsadók véleménye is megoszlik abban, hogy kell-e útnyilvántartást vezetni átalány-elszámolás esetén.

 • Ugyan az 50 százalékos ÁFA levonásnak ez nem feltétele, de egyes szakértők szerint a bérleti- vagy lízingdíj, illetve az elszámolt üzemanyag társaságiadó-alapból való levonásánál az adóhatóság könnyen beleköthet abba, ha az üzleti célú használat nincsen útnyilvántartással alátámasztva.
 • Céges tulajdonban lévő autóknál eddig sem kellett útnyilvántartást vezetni a cégautóadó miatt, de mégis többször láttunk olyat az elmúlt években, hogy NAV ellenőrzéskor mégis kérték a nyilvántartást az autó költségei elszámolásának alátámasztására. Könnyen járhatunk így ebben az esetben is!

A fenti szempontok alapján könnyen átgondolhatod, hogy melyik elszámolási módot válaszd. Mi azt javasoljuk, hogyha nyugodtan akarsz aludni, vezess útnyilvántartást!

Próbáld ki kötelezettségek nélkül a RoadRecord Online útnyilvántartó programot, és spórolj Te is százezreket könnyedén!

Lehetséges, hogy ne kelljen útnyilvántartással foglalkoznod, mégse kelljen lemondanod a 90% lízing ÁFA-ról?

Igen! Az útnyilvántartás szakértői akár helyetted is elkészítik a NAV-álló útnyilvántartásod!

 

Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 390
Olvasók száma
2020első számúüzleti influenszere