Cégautó lízing ÁFA: az 50%-os átalány-elszámolás buktatókat rejthet

Gyűlnek a felhők a bérelt- vagy lízingelt cégautók ÁFÁ-jának 50%-os átalány-elszámolása felett?

Korábban már írtunk róla, hogy vannak, akik szigorúbb NAV ellenőrzéstől és büntetés veszélyétől tartanak az átalányadóval…

A lízing ÁFA átalány-elszámolás vonzónak tűnik, viszont egyre több eset merül fel, amikor valamilyen okból nem érdemes választani. Vagy pedig az átalány választása mellett is szükség van útnyilvántartás vezetésére.

Tudtad például, hogy az ÁFA törvény általános, levonási jogra vonatkozó szabályainak megfelelően nem illeti meg adólevonási jog azokat, akik a személygépkocsit egyáltalán nem használják üzleti utakhoz – még az 50%-os átalányelszámolás sem!?

Ezek alapján az 50%-os áfalevonás választása esetén is valamilyen módon bizonyítani kell a céges használatot.

Lízing ÁFA átalány-elszámolás buktatói

Az RSM szakértői cikke pedig a bérelt vagy lízingelt személygépkocsi magáncélú használatának megtérítése kapcsán felmerülő problémákra hívja fel a figyelmet. Ebben az esetben ugyanis nehezebb helyzetbe kerülnek azok a vállalkozások, akik nem vezetnek útnyilvántartást!

A számviteli szakemberek között bizonytalanságra ad okot az is, hogy a bérlet vagy nyílt végű lízing első, magasabb összegű részletének ÁFÁ-jával kapcsolatban nincs egyértelmű szabályozás. Vajon az adóhatóság hogyan kezeli majd azokat az eseteket, amikor a lízingszerződés ideje alatt vált át a cég 50%-os átalány ÁFA elszámolásra, úgy, hogy a kezdő részlet ÁFÁ-ját 90%-ban visszaigényelte?

Érdemes ezeken a kérdéseken mindenkinek elgondolkoznia, mielőtt a bérleti- vagy lízingdíj ÁFA 50%-os visszaigénylését választja!

Bármi is történik, a legbiztosabb, ha van NAV álló útnyilvántartásunk! A RoadRecord Online útnyilvántartó programmal könnyen és gyorsan elvégezheted a szükséges adminisztrációt. Ráadásul mobil appal hónap közben észrevétlenül épül az útnyilvántartásod!

Sőt, ha végképp nem szeretnél az adminisztrációval foglalkozni, útnyilvántartás szakértőink segítenek az elkészítésében!

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
22 835
Olvasók száma
2020első számúüzleti influenszere