Esettanulmány: beleköthet-e az adóhatóság, ha nincs útnyilvántartás?

Cégtulajdonban lévő személyautókról már korábban írtam, hogy “nem kell útnyilvántartás, csak kérik”, ezt most az adózóna cikke is megerősítette:

“Szankciókkal jár-e, ha a cégnél nem vezetnek útnyilvántartást? Olvasói kérdésre Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó válaszolt.

Adott társaság személygépjárműveket üzemeltet, melyek után megfizeti a cégautóadót. A tankolások üzemanyagkártyával történnek, melyekrõl összesített számlát állít ki a Mol. Az üzemanyagot költségként elszámolják, az áfát nem vonják le. Olvasónk a következőket kérdezte: Hivatkozott személygépjármûvek esetén ajánlott vagy kötelezõ az útnyilvántartás vezetése? Útnyilvántartás hiányában konkrétan milyen szankciókkal büntethet az adóhatóság?

A cégautóadó-fizetési kötelezettséget az útnyilvántartás léte vagy nem léte nem befolyásolja: társaság esetében a jármű birtoklásának puszta ténye megalapozza az adófizetést. Ugyancsak nem játszik szerepet az útnyilvántartás a személyi jövedelemadó kapcsán, a személygépkocsi esetleges magáncélú használata miatt nem kell adóköteles jövedelemmel számolnia sem az érintett magánszemélynek, sem a cégnek (szja-tv. 1. számú melléklet 8.37. pont).

Ugyancsak felesleges az áfatörvény kapcsán útnyilvántartást vezetniük, hiszen – ahogyan erre kérdésében az olvasó is utalt – a személygépkocsi üzemeltetéséhez felhasznált üzemanyag áfája nem vonható le, függetlenül a jármű hivatalos használatának arányától (124. §). Az áfa rendszerében akkor volna főszerepe az útnyilvántartásnak, ha a gépkocsit nyílt végű lízingszerződés vagy bérleti szerződés keretében – az áfatörvény fogalmai szerint szolgáltatást véve igénybe – üzemeltetnék, mert akkor az esedékes részletek áfájának üzleti célú arányát dokumentálniuk kellene.

Jelen esetben nem erről van szó. Így az útnyilvántartás hiányába egyetlen okból köthetne bele az adóhatóság: a társasági adó alapjával szemben elszámolt üzemanyag értékét vitathatná. Ez társasági- és iparűzési adóhiányt, és következményeként adóbírságot okozhatna.”

Screenshot 2015-07-26 19.23.15

Természetesen mivel feketén-fehéren le van írva, hogy céges autóra cégautóadó megfizetése mellett nem kell útnyilvántartás (kivéve a nyílt végű lízinget), a legtöbben felteszik a kezüket, “hogy akkor minek készítsek útnyilvántartást?” – én pedig hiteltelen vagyok, hiszen érdekünk, hogy vegyenek tőlünk több útnyilvántartó programot, ezért írom le, hogy nem kötelező, de mivel reggeltől-estig ezzel foglalkozunk, bizony-bizony bőven akad olyan visszajelzésünk, hogy azért csak “jól jött” egy-egy ellenőrzésen, íme egy független, adózónás kommentes esettanulmány:

“Nem fogadta el a NAV az üzemanyag felhasználás elszámolását, mert nem tudta a vállalkozás igazolni, hogy az elszámolt üzemanyagot mennyi km megtételéhez használták fel. Amennyiben hitelt érdemlően nem nyer igazolást az, hogy a felhasznált üzemanyag költséget hány km megtételéhez használták fel, a NAV a költség elszámolását megkifogásolhatja. A bíróság a NAV-nak adott igazat. Mint költségtétel, valóban a társasági adó mértékére van kihatással.”

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog