Az év döbbenetes lízing Áfa visszaigénylése – esettanulmány

Szituáció: több autós vállalkozás, főnöknek van egy drága, nyílt lízinges céges személyautója, és a cégben még pár kisteherautó.

A kisteherautókat az útnyilvántartás nem érinti – menetleveles -, de a cégautót igen! (A kisteherautókat akkor érinti az útnyilvántartás, ha saját árut szállítanak vagy nem szállítanak árut.)

Érintené pontosan, ha nem úgy menne a havi lízing Áfa visszaigénylése, hogy “a könyvelőmnek leadom a tankolási számlákat, aztán ennyi elég is, nem? Ő intéz mindent, én fizetem a cégautóadót.”

Hogy lenne elég!?

A könyvelőnek fogalma sem lehet arról, hogy Ő hova ment az autójával, ugyanis az adott havi lízing Áfa-t úgy lehet visszaigényelni, hogy útnyilvántartás alapján fel kell tüntetni a céges / magánutak arányát, és a céges utak után lehet visszaigényelni: ha 10% volt adott hónapban a céges út, akkor 10%-át az Áfa-nak, ha 90% volt, akkor annyit. Minden hónapban külön!

Nagyon nem mindegy az arány!

Ezt honnan tudná a könyvelő? Sehonnan. Km óra állások, tankolások, tankoláskori km óra állások, utak? Ezek szinkronja? És még sorolhatnám…

Tehát hasraütésre megy minden, sima bukta.

Abban igaza van érdeklődőnknek, hogy azért fizeti a cégautóadót, hogy mehessen magánútra céges autóval, de ez csak maximum céges tulajdonban lévő autókra lehet magyarázat, lízingesekre már nem! Lízingnél a lízing Áfa miatt kötelező a pontos útnyilvántartás!

Ott éppen azért kell útnyilvántartást vezetni minden hónapban, mert minden lízingszámla után a fentinek megfelelően kell elszámolni az Áfa-t!

De várj, idáig ez csak egy megszokott buktás sztori, most jön amitől hanyatt vágtam magam!

Érdeklődőnk gyakorlata az, hogy “csak nagyon kevés számlája van a céges személyautónak”, mert Ő inkább a teherautókra terheli ezen tankolásokat is, mert akkor vissza tudja igényelni a tankolás után az Áfa-t!

Ez most komoly?

És mitől lesz a céges autó km-inek meg a tankolási “fedezete”?

Mitől lesz szinkronban az autó km órája, tankolása, visszaigényelt Áfa, céges / magánút!?

Sehogy.

Számomra döbbenet az egész, még egy elfoglalt cégvezetőnek is kell, hogy legyen ennyi logikája, de kérdem én, hogy a fenébe engedheti meg ezt a gyakorlatot egy könyvelő???

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 652
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog