Automatikusan lízinggé alakul át a tartós bérlet az új Ptk. miatt

Az új Ptk. az olyan határozott ideig tartó bérletet is automatikusan pénzügyi lízingnek minősíti, amely megfelel bizonyos követelményeknek.

Ezek a következők:

  • a futamidő eléri vagy meghaladja a lízingtárgy hasznos élettartamát
  • a futamidő nem éri el a gazdasági élettartamot, de a lízingbevevő a lízingelt eszköz szerződéskori piaci értékénél jelentősen alacsonyabb áron – maradványértéken – megszerzi vagy megszerezheti annak tulajdonjogát
  • a futamidő alatt fizetendő lízingdíjak összege eléri a lízingtárgy piaci értékét

index

Ekkor a tartós bérlet hiába viseli neve előtt a “tartós” jelzőt, valójában bérlet, csak éppenséggel a bérleti idő hosszabb a szokásosnál.

Lényege a számviteli jellegében rejlik: a bérleti díj egészében költségnek számít.

Lízing esetén ugyanakkor csak a lízingdíj kamatát és az amortizációt tudja elszámolni a lízingbe vevő. Ez a költség általában 5-10 százaléka a bérleti díjnak.

Emlékeztetőül: akinek nyílt végű autólízingje van, annak útnyilvántartást kell vezetnie, hogy visszaigényelhesse az ÁFA cégutakra eső részét, így az útnyilvántartásban fel kell tüntetni a céges / magánutak arányát is.

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 010
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog