Ausztriába autózók figyelmébe: hasznos tanácsok és praktikák

Hamarosan kezdődik a síszezon – nekem is ez a kedvenc téli sportom – ilyenkor sokan látogatják meg sógorékat… de mire kell vigyázni, hogy büntetés és bosszankodás nélkül ússzuk meg a síelést?

Összefoglaló.

1. November 1.-től Április 1.-ig kötelező a téli gumi. Én azért szoktam vinni hóláncot is, jégkaparót, és téli szélvédőmosóval feltöltve indulok útnak. Nagyon hasznos, ha a csomagtartóban ott van 2-3 liter víz is a téli szélvédőmosó koncentrátummal együtt, mert ha nagy a zimankóban kifogy vagy befagy a víz, akkor jó szolgálatot tehet, főleg, hogy ilyenkor a benzinkutak is be vannak fagyva… :)

Ezért kell hólánc és téli gumi

2. Mentősáv használata. Ha torlódás van, azonnal ki kell húzódni a két szélére autópályán, mert akár 2.180 Eurónk is bánhatja a dolgot. Amúgy hasznos szabály, erről írtam már bővebben itt.

3. A járművilágítás csak sötétedés után kötelező, ettől én még mindig bekapcsolva megyek bárhová. Soha nem értettem, hogy aki nem kapcsolja be a lámpáját, az mivel akar spórolni! Speciel nekem már életet mentett (a másik) bekapcsolt lámpája, úgyhogy nincs az az akksi vagy izzó ami megérné a spórolást.

4. IG-L sebességkorlátozás. Mi a franc az? Sokáig piszkálta a csőrömet, de aztán jól tettem, hogy utána néztem, mert ez is 2.800 Euróba fájhat ha gyorsan mész ott. Nem véletlen, hogy korábbi írásom eddig 10.196 lájkot kapott… :)

5. Az alkoholfogyasztás kis mértékben megengedett, de mivel pont azok nem ismerik a mértéket akiktől félni kell az utakon, jobban örülök, hogy itthon zéró tolerancia van, így ezt javasolnám odakintre is. Nem csak sokba kerül kint baleset részesévé válni, de egyéb mellékhatásai mellett bukjuk a síelést is…

6. A gyalogátkelőn átengedni a gyalogosokat nemcsak kötelező, de az ottani kultúra része is. Tudom, hogy ez nálunk furcsa, de próbáljunk meg úgy tenni, mintha közéjük tartoznánk kivételesen… :)

7. Autópálya matrica nemcsak kötelező, de valamilyen oknál fogva elég háklisak arra, hogy fel is legyen ragasztva a szélvédőre! Speciel én utálom utána kapargatni a darabjait a szélvédőről, ezért ellestem egy barátomtól egy trükköt: felragasztás előtt a ragacsos részt “rátunkolja” a farmerjára kétszer (különböző helyen), így a matrica összeszedi az apró szöszöket és ezután már bátran lehet ragasztani a szélvédőre, mert gyönyörűen, egyben lejön később! Ugye milyen egyszerű? :)

8. Gyorshajtás. Mostanában mintha Matolcsytól kértek volna gazdasági tanácsot, egyre többet vannak kint az út szélén “pisztolyozni”, de engem már kaptak el mozgó luxusautóból rejtett kamerával is! A rendőrök nagyon korrektek, de határozottan büntetnek, semmi értelme nincs tagadni, a legjobb beismerni és pengetni azonnal. Megvesztegetés eszébe se jusson senkinek, maguktól és azonnal írják az elismervényt, ott így szokás… Habár mostanában már aláírtak valami egyezményt, hogy itthon is behajthassák rajtunk a büntetést, de eddig marhára féltek a megkerüléstől, tehát ha kell, az ATM-ig kísérnek mindenkit… ja, és még valami: a pisztolyos sebességmérőjükön nincs kép, csak egy szám lesz ráírva, a Te sebességed. Kár erősködni, hogy az akár a hőmérsékletet is mutathatja, az ottani törvények szerint ha 2 rendőr állít valamit, akkor Te mehetsz a sunyiba, mert akkor az ott úgy van és kész. Pengetsz.

9. Internet. Egyszer 230.000 Ft-om bánta, hogy pár emailt elolvastam roamingban, azóta bármelyik postán megveszem az A1-es kártyát 20 Euróért, amivel 1 GB-ot lehet netezni 3G-n. A postán soha nem tudják miről van szó, de erősködni kell, és sokszor ismételgetni egymás után az “mobile internet”, “A1” (á ájnc), “20 Euró” (cváncig euró) szavakat kitartóan, és egy idő után tuti lesz egy magyar segédmunkás aki megfejti, hogy mit szeretnél, és akkor adnak… :) Ha már van interneted, akkor rengeteg iPhone vagy Android alkalmazás közül lehet útinfóhoz jutni, ez sokszor jól jön, ha épp valaki szembe kezd el menni a forgalommal…

Jó pihenést és balesetmentes közlekedést kívánok mindenkinek!

Tetszett a cikk?Hasonló bejegyzések

Oszd meg ismerőseiddel

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is – ha kell, keményen beleállva a témába – kendőzetlen, saját gondolatokkal.

“Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg.”

Barazsy Ákos
27 038
Olvasók száma
2007Üzleti kategóriaÖsszesített 3. Hely
HVG Goldenblog